Domácí sekaná z čočky a vloček

Domácí sekaná? Nemusí být pouze z masa dělaná. Připravená z čočky chutná dokonale, proto neměla by chybět na novoročním stole. Hojnost v dalším roce nechť vám přinese a každoroční tradicí ať stane se.

Množství4 porce
Čas přípravy2 hodinČas vaření1 hodina 30 minutCelkový čas3 hodin 30 minut

Ingredience

 125 g zelené čočky
 ¼ hrnku jemných ovesných vloček
 1 ½ lžíce mletých lněných semínek
 1 větší mrkev
 1 menší cibule
 1 stroužek česneku
 malý kousek zázvoru
 1 hrst sušených rajčat
 1 hrst kapary
 1 lžička kvalitní hořčice
 ½ lžičky mletého chilli
 ½ lžičky himalájské soli
 1 hrst nasekaného čerstvého koriandru
 slunečnicová semínka na posypání

Postup

1

Lněná semínka zalijte vlažnou vodou v poměru 1:3 a dejte je alespoň na 2 hodiny stranou.

2

Čočku propláchněte a namočte alespoň na hodinu do vody. Poté vodu slijte a čočku povařte v nové vodě cca 30 minut.

3

Mezitím si oloupejte a nakrájejte cibuli, česnek a zázvor nadrobno.

4

Mrkev oškrábejte a nastrouhejte najemno.

5

Sušená rajčata i kapary nakrájejte na malé kousky.

6

Do mixéru nasypte vločky, přidejte k nim uvařenou čočku, mrkev, cibuli, česnek, rajčata, kapary, zázvor a hořčici.

7

Směs ochuťte solí a chilli, v závěru k ní přidejte koriandr.

8

Všechny ingredience nahrubo rozmixujte.

9

Troubu předehřejte na 170 °C.

10

Formičku vyložte pečicím papírem, nebo použijte silikonovou s nepřilnavým povrchem.

11

Čočkovou směs vtlačte do formy, posypte slunečnicovými semínky a v předehřáté troubě pečte zhruba 45 minut dozlatova.

12

Teplou nebo vychladnou sekanou servírujte na kousku celozrnného pečiva, s bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem.

Typ jídlaZpůsob přípravyStravovací styl, ,
Jak vám chutnalo?

Suroviny

 125 g zelené čočky
 ¼ hrnku jemných ovesných vloček
 1 ½ lžíce mletých lněných semínek
 1 větší mrkev
 1 menší cibule
 1 stroužek česneku
 malý kousek zázvoru
 1 hrst sušených rajčat
 1 hrst kapary
 1 lžička kvalitní hořčice
 ½ lžičky mletého chilli
 ½ lžičky himalájské soli
 1 hrst nasekaného čerstvého koriandru
 slunečnicová semínka na posypání

Postup

1

Lněná semínka zalijte vlažnou vodou v poměru 1:3 a dejte je alespoň na 2 hodiny stranou.

2

Čočku propláchněte a namočte alespoň na hodinu do vody. Poté vodu slijte a čočku povařte v nové vodě cca 30 minut.

3

Mezitím si oloupejte a nakrájejte cibuli, česnek a zázvor nadrobno.

4

Mrkev oškrábejte a nastrouhejte najemno.

5

Sušená rajčata i kapary nakrájejte na malé kousky.

6

Do mixéru nasypte vločky, přidejte k nim uvařenou čočku, mrkev, cibuli, česnek, rajčata, kapary, zázvor a hořčici.

7

Směs ochuťte solí a chilli, v závěru k ní přidejte koriandr.

8

Všechny ingredience nahrubo rozmixujte.

9

Troubu předehřejte na 170 °C.

10

Formičku vyložte pečicím papírem, nebo použijte silikonovou s nepřilnavým povrchem.

11

Čočkovou směs vtlačte do formy, posypte slunečnicovými semínky a v předehřáté troubě pečte zhruba 45 minut dozlatova.

12

Teplou nebo vychladnou sekanou servírujte na kousku celozrnného pečiva, s bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem.

Domácí sekaná z čočky a vloček
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Andrea Hrečková

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.