Tvarohové noky s jahodovou omáčkou

Sezóna jahod je v plném proudu a každý z nás vymýšlí, co s tímto skvělým ovocem připravit za zdravou pochoutku. My všemi deseti doporučujeme spojení jahod s tvarohem!

Množství

Ingredience

Na makovo-tvarohové noky
 300 g měkkého tvarohu
 1 vejce
 170 g krupice
 50 g mletého máku
 40 g třtinového cukru
 10 g makového oleje
 sůl
 trocha řepkového oleje
Na jahodovou omáčku
 500 g jahod
 150 ml růžového vína
 90 g třtinového cukru
 250 g smetany
Na servírování
 plátky jahod
 lístky máty
 trocha smetany ke šlehání

Postup

Makovo-tvarohové noky
1

Všechny suroviny dejte do mísy a rukama zpracujte celistvé těsto.

2

V dlaních tvořte jednotlivé noky.

3

Do většího hrnce dejte vařit vodu, kterou trochu osolte.

4

Když se voda vaří, opatrně do ní vhoďte noky a vařte je, dokud nevyplavou.

5

Poté je ihned děravou sběračkou vylovte a přemístěte do cedníku.

6

Hotové noky trochu polijte řepkovým olejem, aby se neslepily.

Jahodová omáčky
7

Jahody omyjte, zbavte je stopky a nakrájejte na půlky nebo na čtvrtky.

8

Vhoďte je do středního hrnce.

9

K jahodám přidejte víno a cukr a hrnec dejte na plotýnku, zapnutou na vyšší teplotní stupeň.

10

Nyní nechte víno vypařit a cukr rozpustit. Trvá to cca 5 minut.

11

Poté přilijte smetanu, nechte minutu probublat a vše tyčovým mixérem rozmixujte.

Servírování
12

Do hlubšího talíře (nejlépe na těstoviny) nalijte trochu omáčky, do ní opatrně vložte noky.

13

Pomocí kávové lžičky ozdobte omáčku smetanou.

14

Nakonec přidejte plátky jahod a lístky máty.

Typ jídlaZpůsob přípravy
Jak vám chutnalo?

Suroviny

Na makovo-tvarohové noky
 300 g měkkého tvarohu
 1 vejce
 170 g krupice
 50 g mletého máku
 40 g třtinového cukru
 10 g makového oleje
 sůl
 trocha řepkového oleje
Na jahodovou omáčku
 500 g jahod
 150 ml růžového vína
 90 g třtinového cukru
 250 g smetany
Na servírování
 plátky jahod
 lístky máty
 trocha smetany ke šlehání

Postup

Makovo-tvarohové noky
1

Všechny suroviny dejte do mísy a rukama zpracujte celistvé těsto.

2

V dlaních tvořte jednotlivé noky.

3

Do většího hrnce dejte vařit vodu, kterou trochu osolte.

4

Když se voda vaří, opatrně do ní vhoďte noky a vařte je, dokud nevyplavou.

5

Poté je ihned děravou sběračkou vylovte a přemístěte do cedníku.

6

Hotové noky trochu polijte řepkovým olejem, aby se neslepily.

Jahodová omáčky
7

Jahody omyjte, zbavte je stopky a nakrájejte na půlky nebo na čtvrtky.

8

Vhoďte je do středního hrnce.

9

K jahodám přidejte víno a cukr a hrnec dejte na plotýnku, zapnutou na vyšší teplotní stupeň.

10

Nyní nechte víno vypařit a cukr rozpustit. Trvá to cca 5 minut.

11

Poté přilijte smetanu, nechte minutu probublat a vše tyčovým mixérem rozmixujte.

Servírování
12

Do hlubšího talíře (nejlépe na těstoviny) nalijte trochu omáčky, do ní opatrně vložte noky.

13

Pomocí kávové lžičky ozdobte omáčku smetanou.

14

Nakonec přidejte plátky jahod a lístky máty.

Tvarohové noky s jahodovou omáčkou
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Kateřina Homolová

Kateřina Homolová

Píši food blog Kate’s Cuisine. Primárně se zaměřuji na různé stravovací omezení a výživové směry, jako je intolerance laktózy, alergie na lepek, veganství, vegetariánství či paleo stravu. Upřednostňuji rostlinnou stravu před tou živočišnou a snažím se recepty vymýšlet tak, aby byly časově i surovinově dostupné všem bez omezení věku, pohlaví či kuchařských dovedností.