Čočkový salát s pečenou mrkví

K létu patří nejrůznější variace salátů. Aby ale nešlo jen o horu listí, musíme přidat pořádnou dávku bílkovin, tuků, sacharidů. Třeba jako v tomto receptu na čočkový salát s rukolou a mrkví!

Množství2 porce

Ingredience

Na salát
 ½ hrnku červené čočky
 3 středně velké mrkve
 špetka skořice
 špetka kurkumy
 špetka římského kmínu
 sůl
 pepř
 1 stroužek česneku
 1 lžíce olivového oleje
Na zálivku
 1 lžíce tahini pasty
 šťáva z 1 limetky
 1 lžička javorového sirupu
 špetka soli
 špetka pepře
Na dokončení
 hrst sušených nesířených meruněk
 hrst pekanových ořechů
 100 g rukoly

Postup

1

Troubu předehřejeme na 170 stupňů.

2

Červenou čočku propláchneme pod studenou vodou, není třeba ji máčet.

3

Vsypeme do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme doměkka (cca 15 min.) Scedíme.

4

Mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny.

5

Dochutíme skořicí, kurkumou, římským kmínem, solí, pepřem, česnekem a olivovým olejem.

6

Mrkvovou směs důkladně promícháme, rozprostřeme na plech a dáme péct zhruba na 15 minut.

7

Mezitím si připravíme zálivku. Prošleháme tahini pastu s limetkovou šťávou, javorovým sirupem, solí a pepřem.

8

Rukolu omyjeme a pomocí odstředivky na salát osušíme.

9

Pak už jen promícháme se zálivkou, pečenou mrkví, posypeme nasekanými meruňkami, oříšky a podáváme.

Typ jídlaZpůsob přípravyStravovací styl, , ,
Jak vám chutnalo?

Suroviny

Na salát
 ½ hrnku červené čočky
 3 středně velké mrkve
 špetka skořice
 špetka kurkumy
 špetka římského kmínu
 sůl
 pepř
 1 stroužek česneku
 1 lžíce olivového oleje
Na zálivku
 1 lžíce tahini pasty
 šťáva z 1 limetky
 1 lžička javorového sirupu
 špetka soli
 špetka pepře
Na dokončení
 hrst sušených nesířených meruněk
 hrst pekanových ořechů
 100 g rukoly

Postup

1

Troubu předehřejeme na 170 stupňů.

2

Červenou čočku propláchneme pod studenou vodou, není třeba ji máčet.

3

Vsypeme do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme doměkka (cca 15 min.) Scedíme.

4

Mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny.

5

Dochutíme skořicí, kurkumou, římským kmínem, solí, pepřem, česnekem a olivovým olejem.

6

Mrkvovou směs důkladně promícháme, rozprostřeme na plech a dáme péct zhruba na 15 minut.

7

Mezitím si připravíme zálivku. Prošleháme tahini pastu s limetkovou šťávou, javorovým sirupem, solí a pepřem.

8

Rukolu omyjeme a pomocí odstředivky na salát osušíme.

9

Pak už jen promícháme se zálivkou, pečenou mrkví, posypeme nasekanými meruňkami, oříšky a podáváme.

Čočkový salát s pečenou mrkví
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Lucie Pospíšilíková

Lucie Pospíšilíková

Jsem holka, pro kterou se stala kuchyně takovou vášní, že ji přivedla až k založení samotného Delicious blogu. Jsem schopná utrácet za jídlo, nádobí a hezké dekorace na focení pomalu víc jak za oblečení a kosmetiku. Baví mě trávit hodiny v kuchyni s foťákem v ruce...