Lehká bramboračka s houbami

Letošní sezóna houbařům přeje. Ze všech stran se valí informace, jak rostou… Proto by byla škoda nevychutnat si pár hříbkových pokrmů. Mezi naše favority patří hříbkové rizoto, kulajda a hlavně bramboračka. Tradiční recept jsme ale odlehčili na jemný bramborový krém, který doplňují restované hříbky. Osloví i nejnáročnější strávníky, byť k němu postačí jen pár základních surovin.

Množství4 porce

Ingredience

 1 lžíce olivového oleje
 1 šalotka
 500 g brambor
 1 l zeleninového vývaru
 100 – 200 ml rostlinné smetany
 sůl
 pepř
 muškátový oříšek
 1 hrnek hříbků
 čerstvý rozmarýn
 tymián

Postup

1

Uvaříme si zeleninový vývar, pokud ho už nemáme připravený předem.

2

Na lžíci olivového oleje restujeme nadrobno nakrájenou šalotku.

3

Lehce ji osolíme a přidáme oloupané a nakrájené syrové brambory.

4

Krátce promícháme a zalijeme zhruba ¾ vývaru.

5

Pod pokličkou vaříme do změknutí brambor.

6

Poté je mixujeme v pyré, opatrně vlijeme smetanu a dále mixujeme. Záleží na vás, jak moc jemnou polévku preferujete.

7

Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, zředíme zbylým vývarem a opět mixujeme.

8

Hříbky krátce restujeme na lžíci olivového oleje.

9

Ochutíme je solí, pepřem, čerstvými bylinkami a odstavíme z plotny.

10

Bramborový krém rozdělíme do misek, ozdobíme hříbky a ihned podáváme.

Typ jídlaZpůsob přípravyStravovací styl, , ,
Jak vám chutnalo?

Suroviny

 1 lžíce olivového oleje
 1 šalotka
 500 g brambor
 1 l zeleninového vývaru
 100 – 200 ml rostlinné smetany
 sůl
 pepř
 muškátový oříšek
 1 hrnek hříbků
 čerstvý rozmarýn
 tymián

Postup

1

Uvaříme si zeleninový vývar, pokud ho už nemáme připravený předem.

2

Na lžíci olivového oleje restujeme nadrobno nakrájenou šalotku.

3

Lehce ji osolíme a přidáme oloupané a nakrájené syrové brambory.

4

Krátce promícháme a zalijeme zhruba ¾ vývaru.

5

Pod pokličkou vaříme do změknutí brambor.

6

Poté je mixujeme v pyré, opatrně vlijeme smetanu a dále mixujeme. Záleží na vás, jak moc jemnou polévku preferujete.

7

Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, zředíme zbylým vývarem a opět mixujeme.

8

Hříbky krátce restujeme na lžíci olivového oleje.

9

Ochutíme je solí, pepřem, čerstvými bylinkami a odstavíme z plotny.

10

Bramborový krém rozdělíme do misek, ozdobíme hříbky a ihned podáváme.

Lehká bramboračka s houbami
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Lucie Pospíšilíková

Lucie Pospíšilíková

Jsem holka, pro kterou se stala kuchyně takovou vášní, že ji přivedla až k založení samotného Delicious blogu. Jsem schopná utrácet za jídlo, nádobí a hezké dekorace na focení pomalu víc jak za oblečení a kosmetiku. Baví mě trávit hodiny v kuchyni s foťákem v ruce...