Kuskus s kuřecím masem na řecký způsob

Kuskus vyráběný z tvrdozrnné pšenice si u nás získal velikou oblibu. Vzhledově se podobá drobným kuličkám, chuť má neutrální a původ nejasný. Připisuje se severní Africe.

Množství2 porce

Ingredience

 2 kuřecí prsa
 150 g kuskusu
 1 žlutá paprika
 1 červená paprika
 1 salátová okurka
 2 snítky čerstvé máty
 5 větších listů čerstvé bazalky
 4 natě jarní cibulky
 250 g řeckého jogurtu
 sušené oregano
 nové koření (mleté)
 olivový olej
 1 citrón
 sůl
 čerstvě mletý pepř

Postup

1

Nejprve začneme s přípravou kuskusu. Kuskus smícháme v hrnci s 1 lžící oleje a osolíme.

2

Poté ho zalijeme vroucí vodou, pořádně ho promícháme a zakryjeme pokličkou. Na 1 hrnek kuskusu dáváme 2 hrnky vody. Nyní již stačí počkat, až kuskus všechnu vodu nasaje – zhruba 10 minut.

3

Stejně velké plátky kuřecích prsou osolíme, opepříme, posypeme 1 lžičkou mletého nového koření a špetkou oregana.

4

Směs koření do masa důkladně vmasírujeme a orestujeme dokřupava na pánvi.

5

Řecké kuře by nebylo řecké bez tradičního salátu tzatziky.

6

Neoloupanou salátovou okurku nastrouháme nahrubo.

7

Pouze jemně posolíme, aby se okurka „vypotila“ a po chvíli vodu vyždímáme nad dřezem.

8

K okurce přidáme řecký jogurt, šťávu z půlky citrónu, nasekané lístky máty.

9

Vše promícháme, opepříme a přendáme do servírovací misky.

10

Zeleninu omyjeme (rajčata, papriky, cibulky), očistíme a v mixéru ji rozmixujeme na menší kousky. Ale pozor, aby nám nevzniklo pyré.

11

Zeleninu smícháme s kuskusem, natrhanými lístky bazalky, vymačkáme zbylou polovinu citrónu a malinko pokapeme olivovým olejem.

12

Na tác s kuskusem umístíme misku s tzatziky a okolo rozprostřeme křupavé kuře, které jsme nakrájeli na menší, asi centimetrové plátky.

Typ jídlaZpůsob přípravy
Jak vám chutnalo?

Suroviny

 2 kuřecí prsa
 150 g kuskusu
 1 žlutá paprika
 1 červená paprika
 1 salátová okurka
 2 snítky čerstvé máty
 5 větších listů čerstvé bazalky
 4 natě jarní cibulky
 250 g řeckého jogurtu
 sušené oregano
 nové koření (mleté)
 olivový olej
 1 citrón
 sůl
 čerstvě mletý pepř

Postup

1

Nejprve začneme s přípravou kuskusu. Kuskus smícháme v hrnci s 1 lžící oleje a osolíme.

2

Poté ho zalijeme vroucí vodou, pořádně ho promícháme a zakryjeme pokličkou. Na 1 hrnek kuskusu dáváme 2 hrnky vody. Nyní již stačí počkat, až kuskus všechnu vodu nasaje – zhruba 10 minut.

3

Stejně velké plátky kuřecích prsou osolíme, opepříme, posypeme 1 lžičkou mletého nového koření a špetkou oregana.

4

Směs koření do masa důkladně vmasírujeme a orestujeme dokřupava na pánvi.

5

Řecké kuře by nebylo řecké bez tradičního salátu tzatziky.

6

Neoloupanou salátovou okurku nastrouháme nahrubo.

7

Pouze jemně posolíme, aby se okurka „vypotila“ a po chvíli vodu vyždímáme nad dřezem.

8

K okurce přidáme řecký jogurt, šťávu z půlky citrónu, nasekané lístky máty.

9

Vše promícháme, opepříme a přendáme do servírovací misky.

10

Zeleninu omyjeme (rajčata, papriky, cibulky), očistíme a v mixéru ji rozmixujeme na menší kousky. Ale pozor, aby nám nevzniklo pyré.

11

Zeleninu smícháme s kuskusem, natrhanými lístky bazalky, vymačkáme zbylou polovinu citrónu a malinko pokapeme olivovým olejem.

12

Na tác s kuskusem umístíme misku s tzatziky a okolo rozprostřeme křupavé kuře, které jsme nakrájeli na menší, asi centimetrové plátky.

Kuskus s kuřecím masem na řecký způsob
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Tereza Pechová

Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.