Gratinované brambory se šalotkou a lesními houbami

Co s letošní úrodou brambor? Nápad bychom měli. Je jím smetanově jemná příloha nebo rovnou hlavní chod provoněný lesními houbami a provensálským kořením. Žádná velká věda, zato velká dobrota.

Množství4 porce
Celkový čas3 hodin

Ingredience

 6 středně velkých brambor
 6 šalotek
 hrst sušených lesních hub
 rostlinná smetana na vaření
 černý pepř
 himalájská sůl
 směs sušeného koření (bazalka, tymián, rozmarýn, saturejka, majoránka, šalvěj)
reklama
popis

Kuchařka: Jak jíme zdravě v létě

  • 103 letních sezónních receptů z běžně dostupných surovin
  • Srozumitelné návody, jak si sestavit vyvážený talíř
  • Tipy a doporučení vytvořené spolu s odbornicí na výživu
  • Inspirace na zdravá jídla s kalorickou hodnotou 400–550 kcal
  • Recepty pro letní grilování i pesta z čerstvých bylinek
  • Zdravé variace domácích nanuků či sladkých snídaní
  • Objednejte si kuchařku dnes, zadejte při objednávce kód "EHUB13" a získáte od nás navíc 13 % slevu
Zobrazit ukázku plnou skvělých receptů

Postup

1

Houby alespoň na 2 hodiny namočte, poté dejte na 10-15 minut vařit.

2

Brambory oškrábejte a nakrájejte na tenké plátky.

3

Šalotku oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.

4

Brambory, šalotku, houby a koření navrstvěte do zapékací misky.

5

Nakonec vše zalijte smetanou, přikryjte alobalem a dejte péct do předehřáté trouby na 200 na cca 35 minut.

6

Po 35 minutách alobal sundejte a brambory dopékejte dalších 15 minut.

Typ jídlaZpůsob přípravyStravovací styl, , ,
Jak vám chutnalo?

Suroviny

 6 středně velkých brambor
 6 šalotek
 hrst sušených lesních hub
 rostlinná smetana na vaření
 černý pepř
 himalájská sůl
 směs sušeného koření (bazalka, tymián, rozmarýn, saturejka, majoránka, šalvěj)

Postup

1

Houby alespoň na 2 hodiny namočte, poté dejte na 10-15 minut vařit.

2

Brambory oškrábejte a nakrájejte na tenké plátky.

3

Šalotku oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.

4

Brambory, šalotku, houby a koření navrstvěte do zapékací misky.

5

Nakonec vše zalijte smetanou, přikryjte alobalem a dejte péct do předehřáté trouby na 200 na cca 35 minut.

6

Po 35 minutách alobal sundejte a brambory dopékejte dalších 15 minut.

Notes

Gratinované brambory se šalotkou a lesními houbami
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Andrea Hrečková

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.