Domácí celozrnné nudle do polévky

Máte rádi polévky, ale kupované nudle nejsou nic pro vás? Připravte si vlastní ze špaldové mouky, která je mnohem výživnější než klasická bílá. Na chuti nepoznáte rozdíl.

Množství

Ingredience

 160 g celozrnné špaldové mouky
 1 vejce
 ½ lžičky soli
 3 lžíce vody

Postup

1

Mouku nasypte do mističky a uprostřed udělejte důlek.

2

Do důlku přidejte jedno vejce, sůl a vodu.

3

Pomocí nože nebo vidličky začněte směs pomalu míchat.

4

Těsto přendejte na pomoučněný vál a začněte rukama zpracovávat kompaktní těsto.

5

Hotové těsto vyválejte na co nejtenčí placku. Tu pak přendejte na čistou utěrku a nechte krátce oschnout. Stačí 5 minut z každé strany.

6

Těsto nakrájejte na cca 3 centimetry silné pruhy, naskládejte je na sebe a začněte krájet slabé nudličky.

7

Nudle můžete okamžitě použít k přípravě polévky. Jestliže si je ale chcete ponechat do zásoby, rozprostřete je na suchou utěrku, aby mohly pořádně proschnout a neslepily se. Suché nudle skladujte v uzavíratelné nádobě.

Typ jídlaZpůsob přípravyStravovací styl, ,
Jak vám chutnalo?

Suroviny

 160 g celozrnné špaldové mouky
 1 vejce
 ½ lžičky soli
 3 lžíce vody

Postup

1

Mouku nasypte do mističky a uprostřed udělejte důlek.

2

Do důlku přidejte jedno vejce, sůl a vodu.

3

Pomocí nože nebo vidličky začněte směs pomalu míchat.

4

Těsto přendejte na pomoučněný vál a začněte rukama zpracovávat kompaktní těsto.

5

Hotové těsto vyválejte na co nejtenčí placku. Tu pak přendejte na čistou utěrku a nechte krátce oschnout. Stačí 5 minut z každé strany.

6

Těsto nakrájejte na cca 3 centimetry silné pruhy, naskládejte je na sebe a začněte krájet slabé nudličky.

7

Nudle můžete okamžitě použít k přípravě polévky. Jestliže si je ale chcete ponechat do zásoby, rozprostřete je na suchou utěrku, aby mohly pořádně proschnout a neslepily se. Suché nudle skladujte v uzavíratelné nádobě.

Domácí celozrnné nudle do polévky
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.