-
Den předem založte kvásek – smíchejte sušený kvásek, žitnou mouku a 140 ml vody.
-
Mísu pak důkladně překryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě odpočívat.
-
Druhý den začněte nastartováním droždí – nasypte jej do hrníčku, přidejte cukr a trochu vody a nechte na teplém místě odpočívat tak 10–15 minut.
-
Poté dejte do mísy od robota oba zbývající druhy mouk, vodu, sůl, kmín, kvásek a vzešlé droždí a vše zpracujte do pevného a hladkého těsta.
-
Když máte těsto hotové, dejte do ošatky čistou utěrku, kterou poprašte žitnou moukou a přendejte do ní těsto.
-
Nechte kynout 2 hodiny na teplém místě.
-
Troubu předehřejte na 250 stupňů.
-
Na plech dejte pečicí papír a na ten překlopte nakynuté těsto na chléb.
-
Plech s chlebem dejte nyní do trouby a pečte 20–30 minut.
-
V průběhu pečení můžete chléb 2× až 3× rukou postříkat vodou.
-
Chléb bude hotový, když bude kůrka zlatavě hnědá a při poklepu bude pecen znít dutě.