Print Options:

Celozrnný mazanec bez vajec a bílého cukru

Množství1 porce

celozrnný mazanec

 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
 230 g celozrnné špaldové mouky
 100 g celozrnné pšeničné mouky
 1 kostka čerstvého droždí
 200 ml vlažného rostlinného mléka
 70 g kokosového cukru
 špetka vanilkového prášku
 70 g 100% kokosového oleje
 4 g soli
 citronová kůra z 1 bio citronu
 35 g rozinek
 35 g mandlí
1

Troubu předehřejeme na 170 stupňů.

2

Z droždí, trochy vlažného mléka, cukru a mouky připravíme kvásek a necháme na teplém místě vykynout.

3

Chia semínka promícháme s vodou a odložíme stranou, aby nabobtnala.

4

Ve velké míse promícháme špaldovou mouku s pšeničnou, vanilkovým práškem, solí a kokosovým cukrem.

5

Chia vejce smícháme s roztopeným kokosovým olejem a teplým mlékem a společně s kváskem přidáme k sypké směsi.

6

Vypracujeme vláčné těsto.

7

Na závěr přidáme citrónovou kůru, rozinky a vytvoříme bochánek.

8

Necháme až 90 minut kynout na teplém místě.

9

Poté vytvarujeme pomocí rukou mazanec, nařízneme jej do kříže, potřeme vodou smíchanou s kapkou oleje a posypeme nasekanými plátky mandlí.

10

Pečeme při 160 °C zhruba 40–50 minut.