Celozrnný mazanec bez vajec a bílého cukru

celozrnný mazanec

Co by to bylo za svátky bez tradičních symbolů Velikonoc? Bezesporu k nim patří i mazanec. Snídaně se stane hned svátečnější. Nemusíte se cpát ani kvantem bílé mouky, cukru, vajec či másla.

Množství1 porce

Ingredience

 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
 230 g celozrnné špaldové mouky
 100 g celozrnné pšeničné mouky
 1 kostka čerstvého droždí
 200 ml vlažného rostlinného mléka
 70 g kokosového cukru
 špetka vanilkového prášku
 70 g 100% kokosového oleje
 4 g soli
 citronová kůra z 1 bio citronu
 35 g rozinek
 35 g mandlí

Postup

1

Troubu předehřejeme na 170 stupňů.

2

Z droždí, trochy vlažného mléka, cukru a mouky připravíme kvásek a necháme na teplém místě vykynout.

3

Chia semínka promícháme s vodou a odložíme stranou, aby nabobtnala.

4

Ve velké míse promícháme špaldovou mouku s pšeničnou, vanilkovým práškem, solí a kokosovým cukrem.

5

Chia vejce smícháme s roztopeným kokosovým olejem a teplým mlékem a společně s kváskem přidáme k sypké směsi.

6

Vypracujeme vláčné těsto.

7

Na závěr přidáme citrónovou kůru, rozinky a vytvoříme bochánek.

8

Necháme až 90 minut kynout na teplém místě.

9

Poté vytvarujeme pomocí rukou mazanec, nařízneme jej do kříže, potřeme vodou smíchanou s kapkou oleje a posypeme nasekanými plátky mandlí.

10

Pečeme při 160 °C zhruba 40–50 minut.

Typ jídlaZpůsob přípravy
Jak vám chutnalo?

Suroviny

 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
 230 g celozrnné špaldové mouky
 100 g celozrnné pšeničné mouky
 1 kostka čerstvého droždí
 200 ml vlažného rostlinného mléka
 70 g kokosového cukru
 špetka vanilkového prášku
 70 g 100% kokosového oleje
 4 g soli
 citronová kůra z 1 bio citronu
 35 g rozinek
 35 g mandlí

Postup

1

Troubu předehřejeme na 170 stupňů.

2

Z droždí, trochy vlažného mléka, cukru a mouky připravíme kvásek a necháme na teplém místě vykynout.

3

Chia semínka promícháme s vodou a odložíme stranou, aby nabobtnala.

4

Ve velké míse promícháme špaldovou mouku s pšeničnou, vanilkovým práškem, solí a kokosovým cukrem.

5

Chia vejce smícháme s roztopeným kokosovým olejem a teplým mlékem a společně s kváskem přidáme k sypké směsi.

6

Vypracujeme vláčné těsto.

7

Na závěr přidáme citrónovou kůru, rozinky a vytvoříme bochánek.

8

Necháme až 90 minut kynout na teplém místě.

9

Poté vytvarujeme pomocí rukou mazanec, nařízneme jej do kříže, potřeme vodou smíchanou s kapkou oleje a posypeme nasekanými plátky mandlí.

10

Pečeme při 160 °C zhruba 40–50 minut.

Celozrnný mazanec bez vajec a bílého cukru
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Lucie Pospíšilíková

Lucie Pospíšilíková

Jsem holka, pro kterou se stala kuchyně takovou vášní, že ji přivedla až k založení samotného Delicious blogu. Jsem schopná utrácet za jídlo, nádobí a hezké dekorace na focení pomalu víc jak za oblečení a kosmetiku. Baví mě trávit hodiny v kuchyni s foťákem v ruce...