reklama
970x90-2-modif-1517685944.gif
BezHladovění.cz

Zelený čaj a hubnutí

Po 4000 let používali Číňané zelený čaj k léčbě mnoha neduh, od bolení hlavy až po deprese.

Nebyl to pro ně pouhý nápoj. Důvod, proč zelený čaj prosperuje takovými benefity, je skryt mimo jiné za velkým množstvím polyfenolů a dalších mocných antioxidantů.

Hubnutí s čajem

Čaj pomáhá zvýšit oxidaci tuků, tedy urychlit metabolismus neboli odbourávání tuků, tím může tělo spíše využít tuk jako zdroj energie a neukládá potravou přijatý tuk tolik do zásob.

Díky této vlastnosti může být zelený čaj bez námitek využíván v prevenci i alternativní léčbě vysokého LDL (špatný cholesterol) a celkového cholesterolu.

Dříve se věřilo, že vliv na redukci váhy má na svědomí právě kofein, dnes již se ví, že je to podpořené i ostatními látkami v něm obsažené.

Již po poměrně dlouhou dobu se ví a je prokázáno, že přijímaný tuk v potravě, stejně tak jako cholesterol, cukr a vláknina může ovlivňovat hladinu cholesterolu v krvi a rozvoj aterosklerózy, která je podmínkou pro vznik srdečně cévních chorob.

Bylo vypozorováno, že čajové tatiny (hořké látky obsažené v čaji) a polyfenoly zamezují vzrůstu hladiny krevního cholesterolu a zlepšují poměr mezi HDL (hodným) a LDL cholesterolem, který je také velmi důležitým měřítkem.

Tato informace je zejména podstatná pro jedince s cukrovkou nebo obezitou (popř. nadváhou), kteří mají k vysokému cholesterolu sklony. Podporuje látkovou přeměnu tuků, čímž urychlí pohyb tuků v těle a mírně nám tak zvýší energetický výdej.

S vyšším energetickým výdejem snáze spalujeme.

Zelený čaj obsahuje také kofein, a proto je třeba nepřehánět to s jeho konzumací nad přijatelnou mez. Vedlejším účinkem může být nevolnost nebo nespavost.

Pitný režim jak má být

Pravidelná konzumace přiměřeného množství zeleného čaje nám může pomoct shodit pár kalorií navíc. V kombinaci s kofeinem, který zelený čaj přirozeně obsahuje, tak svůj efekt na urychlení metabolismu zvyšuje.

Nelze ale nepřipomenout, že nedílnou součástí správného pitného režimu je jako u stravy jeho pestrost.

Pití čaje bychom měli prokládat i konzumací pramenitých vod, minerálních vod a preferovat vody neochucené. V parných letních dnech si můžete ledový čaj vychladit a přidat k němu led a citron, v zimě zase potěší a zahřeje v teplé podobě.

Vše by mělo doprovázet zdravé stravování a pravidelná pohybová aktivita.

Ing. Tereza Pechová

Ing. Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.

reklama