Zdravé silvestrovské pohoštění 2017

Nestojíte o bujaré oslavy plné alkoholu a těžkého jídla? Silvestrovské pohoštění může vypadat úplně jinak. S touhle odlehčenou verzí si pochutnáte a nepřiberete.

Lososové kanapky

Klasické jednohubky vyměňte za zdravější kanapky z celozrnného pečiva. Celozrnné rohlíky nebo bagetku pokrájejte na plátky, namažte čerstvým tvarohovým sýrem a přidejte kousek uzeného lososa. Podle chuti ozdobte pažitkou, petrželkou nebo třeba olivami.

TIP: Báječně chutná také zdravý tatarák z uzeného lososa.

Pikantní hummus se zeleninou

Špalíčky syrové zeleniny, které si můžete dle libosti namáčet do cizrnové pomazánky, jsou skvělou alternativou k mastným a přesoleným chipsům.

Suroviny:

Čerstvá zelenina: okurka, mrkev, paprika, řapíkatý celer

Postup:

  1. Do mixéru nasypte propláchnutou cizrnu, prolisovaný česnek, tahini pastu, olivový olej, citrónovou šťávu a trochu vody. Rozmixujte na hladkou směs.
  2. Poté dochuťte solí, kmínem, sladkou paprikou a chilli kořením. Pokud je třeba, můžete přidat další citrónovou šťávu nebo trochu vody.
  3. Zeleninu očistěte a nakrájejte na malé špalíčky, kterými budete hummus nabírat.

TIP: Podívejte se na dalších 7 tipů na zdravé silvestrovské pohoštění.

Celerové hranolky s kari kořením

Máte rádi klasické smažené hranolky? Pak vám určitě zachutnají i ty z celeru, pečené v troubě jen s malým množstvím olivového oleje.

Suroviny:

Postup:

  1. Celer očistěte a nakrájejte na tenké hranolky.
  2. Připravte je na plech vyložený pečicím papírem, přidejte trochu olivového oleje, sůl, pepř a kari koření. Množství koření záleží na vaší chuti.
  3. Pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 170 stupňů Celsia přibližně 40 minut, nebo dokud hranolky nezezlátnou.
  4. Během pečení hranolky hlídejte a občas je obraťte, aby se nespálily.
  5. Místo kečupu nebo tatarky si ke hranolkům připravte jednoduchý dip z bílého jogurtu, soli, pepře a drceného česneku.

celerové hranolky s pikantním dipem

TIP: Nevyhovuje vám jogurtový dresink? Zkuste celerové hranolky s pikantním dipem.

Obložený talíř s celozrnným pečivem

Obložený talíř je jednoduchý na přípravu a při silvestrovských oslavách zaručeně sklidí velký úspěch. Pokrájejte:

  • Kvalitní (nejlépe domácí) šunku s vysokým podílem masa
  • Tvrdé sýry
  • Mozzarellu
  • Olivy
  • Sušená rajčata
  • Čerstvou zeleninu, kterou máte rádi

Přidat můžete i vlašské či lískové ořechy, které chuťově dobře ladí s tvrdým sýrem. Nezapomeňte ani na celozrnné pečivo, které se k použitým surovinám perfektně hodí.

Ovocné špízy

Jako sladkou tečku si dopřejte ovocné špízy, které uspokojí i toho největšího mlsouna. Na špejle můžete napíchat kiwi, hroznové víno, ananas, jablíčko, hrušku nebo třeba kaki. Špízy na závěr lehce polijte rozpuštěnou hořkou čokoládou.

Dobrá rada na závěr

Vynechte mastné, tučné a příliš těžké pokrmy, které vám místo dobré nálady přinesou tak akorát žaludeční bolesti nebo rovnou žlučníkový záchvat. Místo sladkých koktejlů si raději dopřejte vinný střik nebo sklenku kvalitního červeného či bílého vína.

Krásného Silvestra a šťastný vstup do nového roku 2018!

Zdravé silvestrovské pohoštění 2017
Jak se vám článek líbí?