Zavařování je skvělý způsob, jak oblíbené potraviny uchovat co nejdelší dobu. Sladké třešně, které v červnu natrháte, si díky němu vychutnáte i v chladném zimním večeru.
Obsah článku:
Kdy oceníte zavařovací hrnec?
Z letní sklizně ovoce a zeleniny můžete podle své chuti vytvořit džem, marmeládu, kompot, šťávu nebo třeba sirup. Díky tomu si sezónní potraviny uskladníte na zimu, kdy se k ovoci či lesním houbám už nedostanete.
Spousta zavařovacích hrnců, které jsou v dnešní době k dostání, umí daleko víc. Připravíte v nich i omáčky, polévky, guláš nebo dětskou přesnídávku. Díky multifunkčnímu využití vám nebude v kuchyni překážet velký hrnec, který využijete jen jedenkrát ročně.
Zavařování krok za krokem
- K zavařování vybírejte tak akorát zralé plody a suroviny.
- Sklenice i víčka nejprve sterilizujte.
- Víčka nechte 10 minut povařit ve vodě, poté je vyndejte a nechte volně proschnout.
- Sklenice umyjte v horké vodě s prostředkem na nádobí.
- Neutírejte je, ale vložte do trouby zahřáté na 110 stupňů Celsia.
- Tam je nechte alespoň 10 minut. Nejlépe však do doby, než je budete plnit džemem či kompotem.
- Pro samotné zavařování můžete použít i běžný hrnec, nebo papiňák.
- K plnění sklenice použijte nálevku, aby se hrdlo nezašpinilo. Pokud ho pokapete, otřete jej ubrouskem namočeným v alkoholu. Je to důležité pro to, aby se obsah sklenice nekazil.
- Naplněné a uzavřené sklenice znovu sterilizujte. Vyskládejte je vedle sebe do hrnce tak, aby byly do 1/3 ponořené ve vodě. Vařte minimálně 20 minut při teplotě 80 stupňů Celsia. Čím větší sklenice máte, tím déle byste je měli v hrnci nechat.
Doporučujeme
Domácí marmelády: Jak je to s cukrem a pektinem?
Pokud se chystáte na domácí marmeládu, v mnoha tradičních receptech se dočtete, že byste měli použít 1 kg cukru na 1 kg ovoce. Zdá se vám to zbytečně moc? Cukr slouží v marmeládě jako konzervant, přesné množství však záleží na vás a vaší chuti.
- Cukr k ovoci přidávejte postupně a ochutnávejte. Ve chvíli, kdy se vám směs zdá dobrá, můžete s přidáváním cukru přestat.
- Ovocnou pomazánku lze vyrobit i zcela bez cukru, případně s dietní náhražkou. Myslete však na to, že je pak nutné použít jiný konzervant, jako je třeba kyselina citrónová.
K zatuhnutí džemu použijte pektin, nejlépe citrusový, který je svým složením nejčistší. Stačí ho smíchat s trochou cukru a rychle vmíchat do podušeného ovoce. Směs tak krásně zhoustne a vy máte jistotu, že neobsahuje žádná éčka, ztužené tuky ani želírovací cukry, které se ke ztuhnutí často používají. Čím kyselejší ovoce si k zavařování vyberete, tím více přirozeného pektinu obsahuje. Naopak sladké druhy mají pektinu málo a o to více ho musíme do marmelády přidat.
TIP: Během ohřívání ovoce se na povrchu může vytvořit bílá pěna. Jedná se o sražené bílkoviny z ovocné dužiny, které marmeládu zakalují, a navíc snižují její trvanlivost. Pomocí lžíce nebo naběračky proto pěnu raději odeberte.
Zavařit můžete
- Ovoce – jablka, hrušky, jahody, maliny, rybíz, angrešt, brusinky, švestky, meruňky, broskve, třešně, višně…
- Zeleninu – okurky, zelí, mrkev, petržel, celer, cibule, paprika, kukuřice, chřest, rajčata…
- Houby – lesní houby, žampiony, hlíva ústřičná…
- Maso – drůbeží, hovězí, telecí, jehněčí, vepřové, zvěřina…
Jak uskladnit zavařené potraviny?
Ani zavařeniny nemají neomezenou trvanlivost. Proto je velmi důležité, na jakém místě je skladujete. Vyberte tmavou, suchou a chladnou místnost, nejlépe sklep nebo spíž. Zavařené potraviny pravidelně kontrolujte a postupně je ujídejte, aby se vám po pár letech nezkazily. A příští rok si můžete zavařit nové.
TIP: Hned po zavaření sklenice opatřete štítkem s datem výroby. Odebírejte pak postupně od nejstarších.
Test 3 zavařovacích hrnců
Hyundai PC 200
Co umí: Hrnec s objemem 27 litrů má kvalitní smaltovaný povrch a kapacitu až na 14 litrových zavařovacích sklenic. Můžete jej použít nejen k zavařování, ale také k přípravě polévek, masových směsí a teplých nápojů.
Klady:
- Velký objem
- Příkon 1 800 W
- Smaltovaný povrch
- Časový spínač
- Nastavitelný termostat
- Tepelně izolovaná rukojeť
- Pojistka proti přehřátí
- Neslouží jen k zavařování
Zápory:
- Kratší kabel
DOMO DO42325PC
Co umí: Zavařovací nerezový hrnec nabízí objem 27 l a prostor pro 14–18 sklenic. Díky podsvícenému LCD displeji ihned vidíte, jaká je uvnitř hrnce teplota a hladina vody. Nechybí ani pojistka proti přehřátí a časový spínač.
Klady:
- Velká kapacita
- Nerezové provedení
- Pojistka proti přehřátí a varu na sucho
- Časový spínač
- Přehledný LCD displej
Zápory:
- Vyšší cena
DOMO DO42324PC
Co umí: Zavařovací hrnec ze smaltu vyniká objemem 27 l a místem až pro 18 ¾ litrových zavařovacích sklenic. Kromě džemu a kompotů v něm připravíte i polévky, omáčky a dětské přesnídávky. Přehledný LCD displej informuje o aktuální teplotě, bodu varu a hladině vody. Samozřejmostí je ochrana proti přehřátí.
Klady:
- Velký objem
- Smaltovaný povrch
- LCD displej
- Všestranné použití
- Pojistka proti přehřátí
- Časovač
- Nastavitelný termostat
Zápory:
- Vyšší cena
A na jakých zavařených dobrotách si nejradši pochutnáváte vy? Napište nám třeba na Facebooku.