Česká „čína“ je na hony vzdálená té originální. Přesto patří mezi nejoblíbenější jídla české kuchyně. Socialistickou verzi plnou solamylu, worcesteru a podřadné sójové omáčky nahrazují kvalitní suroviny, které dělají z...
Kategorie - Recepty s vepřovým masem
Vepřové maso je díky kompletnímu zastoupení aminokyselin skvělým zdrojem plnohodnotných bílkovin. Obsahuje železo, draslík, fosfor a vitaminy skupiny B. Libové kusy masa, jako je například panenka a kýta mají jen malé množství tuku. Jsou proto vhodné i pro ty, kdo dodržují redukční dietu.
Díky vysokému obsahu železa pomáhá vepřové maso správnému okysličování orgánů i cirkulace krve a je skvělou prevencí chudokrevnosti. Draslík v mase má blahodárný vliv na nervový systém, snižuje krevní tlak a zlepšuje funkci srdce a cév. Fosfor pomáhá zdraví kosti a zubů a vitaminy skupiny B zase správnému chodu metabolismu.
Mezi klasické recepty české kuchyně patří vepřové řízky, pečený bůček a knedlo-zelo-vepřo. Ti, kdo se chtějí vyvarovat nadměrnému množství tuku a kalorií, však raději zvolí vepřové kari, dušené maso se zeleninou, klasický steak nebo pikantní chilli con carne.