Kategorie - Recepty s těstovinami

Těstoviny jsou bohaté na sacharidy. Dodávají i bílkoviny. Čím kratší dobu je vaříte, tím nižší a tedy lepší glykemický index mají. Z nutričního hlediska jsou mnohem výhodnější těstoviny celozrnné. Obsahují navíc vlákninu, fosfor, hořčík, vápník, sodík, měď, železo a vitaminy B1, B2 a B6.

V celozrnné variantě působí pozitivně na trávení, nervový systém a optimální hladinu cholesterolu v krvi. Mají výbornou sytící schopnost, takže máte jistotu, že vás půl hodiny po jídle nepřepadne vlčí hlad. Díky vláknině a střednímu GI jsou vhodné i pro diabetiky.

Kromě klasických a celozrnných těstovin v obchodech seženete také špaldové, pohankové, rýžové a kukuřičné. Narazit ale můžete i na netradiční druhy z čočkové nebo cizrnové mouky. Podávejte je s rajskou omáčkou, tuňákem nebo studené ve formě salátu. Jako přílohu je můžete podávat i ke kuřeti na paprice nebo k různým masovým či zeleninovým směsím. Báječně chutnají zapečené jako lasagne nebo klasické české šunkofleky.

Přečtěte si více v našem magazínu: