Kategorie - Recepty s rýží

Rýžová zrnka jsou bohatá na komplexní sacharidy. Dodají i bílkoviny a zdravé tuky. V celozrnné variantě také cennou vlákninu. Zajímavý je i obsah vitaminů a minerálů: provitamin A, vitamin B1, B12, C, D a E, draslík, vápník a železo.

Díky cca 40% obsahu sacharidů je skvělým zdrojem energie. Chválí si ji i sportovci, kteří ji rádi kombinují s kuřecím nebo krůtím masem a zeleninou. Hodí se pro osoby s vysokým krevním tlakem a srdečním onemocněním. Doporučuje se při trávicích potížích a zařadit ji můžeme i během redukční diety. Díky alkalickému účinku snižuje hladinu kyseliny močové v krvi a pomáhá v boji s dnou. Celozrnná rýže navíc upravuje hladinu cholesterolu v krvi a zabraňuje ucpávání cév.

V obchodech seženete rýži dlouhozrnnou, kulatozrnnou, jasmínovou, parboiled, celozrnnou, černou, indiánskou, na sushi a spoustu dalších druhů. U nás se nejčastěji používá jako příloha k masu či zelenině. Oblíbené je ale také rizoto, rýžový nákyp, polévka, kaše a japonské sushi.

Přečtěte si více v našem magazínu:

RECEPT: Zelené kari s krůtím masem

Krůtí maso se řadí mezi zdravé potraviny. Má ze všech druhů mas nejnižší obsah tuku, vysoké množství zinku a také vitamín B12. Dodává kvalitní bílkoviny. Krůtí prsa se hodí pro minutková jídla. Jedním z nich je i...