Kategorie - Recepty s rýží

Rýžová zrnka jsou bohatá na komplexní sacharidy. Dodají i bílkoviny a zdravé tuky. V celozrnné variantě také cennou vlákninu. Zajímavý je i obsah vitaminů a minerálů: provitamin A, vitamin B1, B12, C, D a E, draslík, vápník a železo.

Díky cca 40% obsahu sacharidů je skvělým zdrojem energie. Chválí si ji i sportovci, kteří ji rádi kombinují s kuřecím nebo krůtím masem a zeleninou. Hodí se pro osoby s vysokým krevním tlakem a srdečním onemocněním. Doporučuje se při trávicích potížích a zařadit ji můžeme i během redukční diety. Díky alkalickému účinku snižuje hladinu kyseliny močové v krvi a pomáhá v boji s dnou. Celozrnná rýže navíc upravuje hladinu cholesterolu v krvi a zabraňuje ucpávání cév.

V obchodech seženete rýži dlouhozrnnou, kulatozrnnou, jasmínovou, parboiled, celozrnnou, černou, indiánskou, na sushi a spoustu dalších druhů. U nás se nejčastěji používá jako příloha k masu či zelenině. Oblíbené je ale také rizoto, rýžový nákyp, polévka, kaše a japonské sushi.

Přečtěte si více v našem magazínu:

RECEPT: Kari z červené řepy

Jíte očima? Kari z červené řepy na vás udělá dojem. O dokonalý chuťový zážitek se postará směs kokosového mléka, kmínu, zázvoru, chilli a kari koření. Kari s červenou řepou a kešu ořechy Ingredience: Menší červená řepa...

RECEPT: Tofu čína s cuketou

Chcete svůj bezmasý jídelníček rozšířit o další zdravé jídlo plné přirozených chutí? Vyzkoušejte čínu bohatou na zeleninu a rostlinnou bílkovinu, s minimem tuku a kvalitními sacharidy. Zeleninová čína s cuketou a tofu...