Vstupte do jara plní sil a energie s lehkým a výživným jídelníčkem bohatým na vlákninu, vitaminy a minerální látky. Červená řepa, čerstvé bylinky a domácí hummus v něm rozhodně nesmí chybět. Pečená červená řepa s...
Kategorie - Recepty s mrkví
Kořenová zelenina plná užitečných látek. Jedná se hlavně o provitamin A, vitaminy B6, B12, C, D a E, draslík, vápník, hořčík, železo, měď, jód, fosfor, thiamin, riboflavin a niacin. Podstatný je i vysoký podíl vlákniny, vody a bílkovin.
Chroupání mrkve působí blahodárně na sliznice, podporuje látkovou výměnu, zpomaluje proces stárnutí a podporuje růst vlasů a nehtů. Také posiluje obranyschopnost organismu, zlepšuje zrak, pomáhá při šerosleposti, zlepšuje srdeční činnost a krevní oběh a u mužů podporuje plodnost. Čerstvá mrkvová šťáva se doporučuje při žlučníkových kamenech, nemocech jater, slabé menstruaci a jako skvělá prevence rakoviny.
V kuchyni má mrkev široké využití. Vychutnáte si ji čerstvou, dušenou, vařenou i pečenou. Je nedílnou součástí masových a zeleninových vývarů a svíčkové omáčky. Skvěle chutná mrkvový salát, mrkvový dort i čerstvá šťáva s kapkou medu.