Chladné podzimní počasí k hřejivým polévkám přímo vybízí. My tentokrát dali přednost zajeté klasice, na kterou se spoléháme velice. A pokud i vás chuť pečeného květáku moc baví, nečekejte na nic a hurá na ni! Podzimní...
Kategorie - Recepty s květákem
Květák je výborným zdrojem bílkovin, vlákniny a antioxidantů. Obsahuje také hořčík, draslík, fosfor, mangan, vápník a vitaminy C, K, B1, B2, B3, B6 a E. Navíc má jen velmi malé množství tuku.
Díky nízké kalorické hodnotě je květák ideální potravinou při hubnutí. Vysoký obsah vlákniny podporuje trávení a působí proti zácpě. Pravidelná konzumace zlepšuje pružnost cév a působí jako prevence kardiovaskulárních chorob. Karfiol má také antioxidační a protizánětlivé účinky, díky kterým pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a celkově posiluje obranyschopnost organismu.
V kuchyni můžete květák zpracovávat na různé způsoby. Nejčastěji se setkáte s vařením, dušením, zapékáním nebo smažením. Oblíbenou klasikou je květáková polévka, smažený nebo pečený květák a placičky. K receptům z květáku trochu jinak patří oblíbený marinovaný karfiol, pizza nebo curry.