Kategorie - Recepty s cuketou

Cuketa má v dužině skoro 90 % vody, což z ní dělá ideální dietní potravinu. Obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin A a E. Ze stopových prvků pak draslík, hořčík, měď, vápník, zinek nebo železo.

Cuketa je výborná na trávení, působí léčivě na střevní sliznici, podporuje střevní peristaltiku a díky lehkému projímavému účinku zbavuje zácpy. Snižuje krevní tlak i hladinu cukru v krvi a prospívá srdci a ledvinám. Pomáhá také při léčbě revmatismu a dny.

V obchodech nejčastěji narazíte na cukety zelené a žluté. Podlouhlý tvar připomíná okurku. Narazit můžete i na speciální kulaté odrůdy. Chuť cukety je velmi jemná. Proto se doporučuje kombinovat ji s výraznějšími přísadami, masem, bylinkami a různými druhy koření. Vytvoříte z ní spoustu chutných jídel. Mezi nejoblíbenější patří cuketové bramboráky, cuketová polévka, grilovaná cuketa, bábovka nebo třeba plněné cukety. Syrová cuketa dobře vynikne v zeleninovém salátu.

RECEPT: Cuketový koláč s tofu

Užívejte si léto plnými doušky, a to třeba s naším cuketovým koláčem. Díky listovému těstu jej upečete raz dva. Vychutnat si ho můžete k obědu, odpolední svačině či večeři, v teplé či studené podobě...

3 netradiční recepty z cukety

Cuketa je plná vlákniny a stopových prvků. Právem je nazývána pokladem české kuchyně. Hledáte novou inspiraci, jak ji zpracovat? V redakci jsme sesbírali nejoblíbenější recepty z cukety, které by byl hřích...

3 rychlé recepty z quinoi

Quinoa obsahuje velké množství bílkovin, tuků a minerálních látek, jakými jsou vápník, železo, hořčík či fosfor a vitamíny skupiny B aE. Nahraďte touto zdravou obilovinou například rýži a vytvořte fantastické, nevšední...