Kategorie - Recepty s cizrnou

Cizrna je královnou luštěnin. Milují ji zastánci zdravého životního stylu, vegetariáni i vegani. Dodá komplexní sacharidy, bílkoviny, vlákninu i důležité vitaminy a minerály. Cizrna obsahuje velké množství vápníku, manganu, železa, kyseliny listové a vitaminu E.

Pravidelné pojídání cizrny posiluje celkovou odolnost organismu a zpomaluje stárnutí. Podporuje také zdraví kostí, zubů i nehtů a působí preventivně proti osteoporóze. Vláknina obsažená v cizrně zabraňuje vstřebávání cholesterolu a upravuje trávení. Tato luštěnina prospívá osobám trpícím chudokrevností i těm, kteří chtějí hubnout.

Když se řekne cizrna, mnohým z nás se vybaví hummus – výborná pomazánka z cizrny a sezamové pasty. Mezi další oblíbené recepty patří také cizrna na paprice, falafel, krémová polévka nebo chlebové placky z cizrnové mouky.