Návod na nejlepší jedlé dárky k Vánocům

Chcete překvapit letos své blízké něčím originálním? Zaručujeme vám, že jedlé, ručně vyráběné dárky jsou ty nejlepší. Všichni se budou olizovat až za ušima!

Nakládaný hermelín

Hermelín naložený v kvalitním rostlinném oleji a koření potěší každého, kdo si libuje v pikantních pokrmech. Konkrétní druhy i množství koření závisí na strávníkovi, který tento dárek dostane. V případě, že obdarovaný nemá rád pálivá jídla, použijte raději více cibule, obyčejné papriky a bobkového listu. Milovníka chilli naopak šetřit nemusíte.

Suroviny (1 sklenice):

  • 4 ks hermelínu
  • 1 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • Sůl
  • Pepř
  • 3 ks bobkového listu
  • 6 kuliček nového koření
  • 10 kuliček barevného pepře
  • 1 lžička sušené pálivé papriky
  • 1 lžička sušené sladké papriky
  • 5 nakládaných kapií
  • 1–3 čerstvé nebo sušené chilli papričky
  • Kvalitní rostlinný olej

Postup:

  1. Hermelíny rozkrojte na poloviny. Stroužky česneku prolisujte a chilli papričky i kapie nakrájejte na kousky. Cibuli pokrájejte na tenká kolečka.
  2. Na dno zavařovací sklenice položte první plátek hermelínu. Potřete ho prolisovaným česnekem, osolte, opepřete, okořeňte sladkou i pálivou paprikou a posypejte cibulí a kousky kapií a chilli papriček. Nezapomeňte přidat nové koření a kuličky barevného pepře.
  3. Přiklopte druhou polovinou hermelínu, kterou opět zasypte kořením a zeleninou.
  4. Takto pokračujte, až vám dojdou suroviny. Nebojte se koření vměstnat do všech záhybů a směs pořádně upěchovat, aby se do sklenice všechno vešlo.
  5. Nakonec hermelíny zalijte až po okraj kvalitním rostlinným olejem. Počkejte, dokud nevyplavou vzduchové bublinky a sklenici uzavřete.
  6. Nakládaný hermelín nechte uložený alespoň 5 dní při pokojové teplotě, aby se všechny chutě dokonale propojily.
nakládaný hermelín

Ořechy v medu

Oříšky zalité sladkým zlatavým medem jsou zdravou pochoutkou pro milovníky sladkého. Přípravou přitom strávíte jen pár minut. Musíme vás ale varovat – ořechy v medu jsou totiž vysoce návykové. Obdarovaný bude chtít další a další…

Suroviny:

  • Hrst vlašských ořechů
  • Hrst para ořechů
  • Hrst mandlí
  • Květový med

Postup:

  1. Oříšky krátce opražte na pánvi bez oleje a nechte vychladnout.
  2. Nasypte je do sklenice a zalijte až po okraj medem.
  3. Počkejte, až se ven dostanou všechny bublinky a sklenici uzavřete.
  4. Oříšky by se měly v medu nakládat minimálně 3 dny při pokojové teplotě.
ořechy v medu

Pečený čaj

Pečený čaj perfektně zahřeje i v opravdu chladných zimních dnech. Při výrobě domácího pečeného čaje máte navíc kontrolu nad tím, které ovoce použijete a v jakém množství. Můžete se tak jednoduše přizpůsobit chutím obdarovaného a dát mu to, co má opravdu rád.

Suroviny:

  • 2 jablka
  • 2 hruška
  • 1 citrón
  • 2 pomeranče
  • 2 mandarinky
  • 50 g mražených borůvek
  • 50 g mražených jahod
  • 2 lžíce rozinek
  • 3 ks celé skořice
  • 3 ks celého badyánu
  • 6 ks hřebíčku
  • 250 g třtinového cukru

Postup:

  1. Citrón, pomeranče i mandarinky oloupejte, odstraňte z nich bílé blanky, které jsou příliš hořké, a vše pokrájejte na malé kostičky.
  2. Jablka i hrušky omyjte, zbavte jádřinců a také nakrájejte na malé kostičky.
  3. Do pekáčku vložte citrusy, jablka, hrušky, mražené jahody i borůvky a rozinky.
  4. Přidejte skořici, badyán, hřebíček a zasypte je třtinovým cukrem.
  5. Směs pořádně promíchejte a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia přibližně na 45 minut.
  6. Jakmile ovoce změkne a pustí šťávu, máte hotovo.
  7. Pečený čaj plňte do čistých zavařovacích skleniček. Zavíčkujte a obráťte dnem vzhůru.
  8. Takto zakonzervovaný čaj by měl vydržet alespoň 4 týdny. Raději jej ale uchovávejte v ledničce.
pečený čaj

Zázvor s medem a citrónem

Tato kombinace je perfektní jako první pomoc při nemoci, ale funguje i jako účinná prevence. Stačí nabrat lžičku této směsi, přelít horkou vodou a výborný nápoj je na světě. Zázvor v medu potěší nejednoho vyznavače přírodní medicíny a teplých nápojů.

Suroviny:

  • 1 velký kořen čerstvého zázvoru
  • 2 bio citróny
  • Med (dle velikosti sklenice)

Postup:

  1. Citróny omyjte, osušte a nakrájejte na velmi tenké plátky.
  2. Zázvor důkladně oloupejte a stejně jako citróny nakrájejte na tenké plátky.
  3. Citróny se zázvorem nandejte do sklenice a hojně zalijte medem.
  4. Směs nechte odpočívat několik dní v lednici.
zázvor s medem a citrónem

Ořechová směs s chilli

Oříšky obalovanými v chilli koření potěšíte každého, kdo rád večer u televize zobe něco dobrého. Kromě chilli můžete do směsi přidat i další koření, jako například tymián, rozmarýn nebo kari.

Suroviny:

  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g arašídů
  • 50 g pekanových ořechů
  • 50 g mandlí
  • 50 g makadamových ořechů
  • 50 g kešu ořechů
  • Sušené chilli
  • Sůl
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce třtinového cukru

Postup:

  1. Plech vyložte pečicím papírem a rovnoměrně na něj rozložte všechny ořechy.
  2. Dejte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a opékejte přibližně 10 minut.
  3. Po 10 minutách vyndejte z trouby a přidejte třtinový cukr, slunečnicový olej, sůl a chilli podle chuti.
  4. Směs pořádně promíchejte, aby se ořechy v koření obalily a dejte péct ještě na dalších 5 minut.
  5. Ořechy nechte vychladnout a poté je vložte do skleničky nebo do ozdobného sáčku. Obdarovaný by je měl zkonzumovat nejlépe do 7 dnů.
ořechová směs s chilli

Tak šťastné a pochutnané!

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.