Šparglová sezóna: 6 Insta inspirací na výborné recepty z chřestu

Štěstí. Co je štěstí? „Pár stonků chřestu,“ volají gurmáni z Instagramu. Sezóna trvá jen pár týdnů v roce. Právě teď dorazila. Ochutnejte, dokud je špargl nejšťavnatější.

Chřest, přezdívaný zelenina labužníků, špargl, nebo asparágus, má na světě asi 300 druhů. V ČR dozrává jediný – chřest lékařský. Jeho mladé výhonky v zelené nebo bílé barvě seženete na pultech obchodů zhruba od konce dubna zhruba do konce června.

Proč jíst chřest?

  • Snadná úprava, jemná delikátní chuť
  • Minimum kalorií (jen 89 kJ/100 g)
  • Zdroj vitamínů E, A, C, vlákniny a kyseliny listové
  • Dodává vápník, fosfor, draslík, železo nebo mangan
  • Pro zdraví ledvin, močových cest, optimální hladinu cholesterolu i krevního tlaku

TIP: Kvůli vyššímu obsahu purinů není vhodný pro lidi se zvýšenou hladinou kyseliny močové.

Jak poznat opravdu čerstvé stonky?

Hlavičky nesmí „smutně“ viset, ale držet pevně vzpřímené. K celému svazku shora přičichněte – pokud cítíte náznak plísně nebo vlhkosti, nekupujte ho. Na stisk musí být stonky pevné, ne gumové.

Co vědět o uchování a úpravě šparglu

  • Dlouhé skladování mu nedělá dobře. Pokud nebudete hned vařit, zabalte ho do vlhké utěrky a dejte do lednice. Vydrží maximálně pár dní.
  • Před vařením ponořte do studené vody a propláchněte.
  • Tenké zelené stonky nemusíte loupat. Bílý chřest se loupe vždy – cca 2 cm pod hlavičku. Stačí obyčejná škrabka na brambory.
  • Dřevnaté konce – cca 2 cm – před vařením odřízněte.

TIP: Objevte ty nejlepší recepty ze šparglu podle BezHladovění.cz.

Tipy na skvělé chřestové recepty z Instagramu

Snídaňová omeleta podle Lenky

Snídaňová omeleta podle Lenky

Zelený chřest k snídani? Proč ne. Jemná vaječná omeleta podle @mollka vám dodá sílu nejmíň na celé dopoledne. Hltat ji budete i očima. Vypadá totiž opravdu krásně.

Míchaná vajíčka s vařeným šparglem a mrkví

Míchaná vajíčka s vařeným šparglem a mrkví

Když už jsme u těch teplých snídaní, co míchaná vajíčka s vařenou zeleninou podle @martikocarova? Vařený zelený chřest se ale hodí skoro ke všemu – obědovému rizotu, libovému masu, rybě i těstovinám.

Rychlá holandská omáčka

Rychlá holandská omáčka

Holandská omáčka povýší vařený špargl na pochoutku králů. Nenechte se zmást zbytečně složitými recepty. Na výbornou holandskou omáčku si vystačíte s vejcem, solí, vodou a troškou másla. Pak už jen za tepla šleháte a šleháte…

Quiche s cottage sýrem a špenátem

Quiche s cottage sýrem a špenátem

Ověřeno! Hodí se i na pečení. Navíc v něm celé stonky krásně vizuálně vyniknou. Těsto na slaný koláč připravte ze špaldové mouky, másla, vody a špetky soli.

Polévka s bílým vínem a podmáslím

Polévka s bílým vínem a podmáslím

Variací na chřestovou polévku je spousta. Od té nejjednodušší – rozmixovaných stonků ve vodě – až po opravdové kulinářské speciality. Verze na bílém víně od ilony238 je zahuštěná světlou cibulovou jíškou a dochucená kysaným podmáslím, bílým pepřem, muškátovým oříškem a podmáslím.

TIP: Náš tip na lehkou polévku s kokosovým mlékem najdete mezi recepty ze zeleného chřestu.

Čerstvý chřest se špenátem, jahodami a kozím sýrem

Čerstvý chřest se špenátem, jahodami a kozím sýrem

Luxus na talíři podle @pankovaleni? Vyznavačka přirozeného života co nemusí, to nevaří. Tady zvolila lahodnou kombinaci zelených výhonků s čerstvými jahodami, kozím sýrem a špenátem. Ideální mix pro hubnutí!

TIP: A jaký je váš nej recept z chřestu? Přidejte ho na Instagram s hashtagem #bezhladoveni. Předem děkujeme za každou inspiraci. Sledujte nás na profilu @Bezhladoveni.cz.