Štěstí. Co je štěstí? „Pár stonků chřestu,“ volají gurmáni z Instagramu. Sezóna trvá jen pár týdnů v roce. Právě teď dorazila. Ochutnejte, dokud je špargl nejšťavnatější.
Chřest, přezdívaný zelenina labužníků, špargl, nebo asparágus, má na světě asi 300 druhů. V ČR dozrává jediný – chřest lékařský. Jeho mladé výhonky v zelené nebo bílé barvě seženete na pultech obchodů zhruba od konce dubna zhruba do konce června.
Proč jíst chřest?
- Snadná úprava, jemná delikátní chuť
- Minimum kalorií (jen 89 kJ/100 g)
- Zdroj vitamínů E, A, C, vlákniny a kyseliny listové
- Dodává vápník, fosfor, draslík, železo nebo mangan
- Pro zdraví ledvin, močových cest, optimální hladinu cholesterolu i krevního tlaku
TIP: Kvůli vyššímu obsahu purinů není vhodný pro lidi se zvýšenou hladinou kyseliny močové.
Jak poznat opravdu čerstvé stonky?
Hlavičky nesmí „smutně“ viset, ale držet pevně vzpřímené. K celému svazku shora přičichněte – pokud cítíte náznak plísně nebo vlhkosti, nekupujte ho. Na stisk musí být stonky pevné, ne gumové.
Co vědět o uchování a úpravě šparglu
- Dlouhé skladování mu nedělá dobře. Pokud nebudete hned vařit, zabalte ho do vlhké utěrky a dejte do lednice. Vydrží maximálně pár dní.
- Před vařením ponořte do studené vody a propláchněte.
- Tenké zelené stonky nemusíte loupat. Bílý chřest se loupe vždy – cca 2 cm pod hlavičku. Stačí obyčejná škrabka na brambory.
- Dřevnaté konce – cca 2 cm – před vařením odřízněte.
TIP: Objevte ty nejlepší recepty ze šparglu podle BezHladovění.cz.
Tipy na skvělé chřestové recepty z Instagramu
Snídaňová omeleta podle Lenky
Zelený chřest k snídani? Proč ne. Jemná vaječná omeleta podle @mollka vám dodá sílu nejmíň na celé dopoledne. Hltat ji budete i očima. Vypadá totiž opravdu krásně.
Míchaná vajíčka s vařeným šparglem a mrkví
Když už jsme u těch teplých snídaní, co míchaná vajíčka s vařenou zeleninou podle @martikocarova? Vařený zelený chřest se ale hodí skoro ke všemu – obědovému rizotu, libovému masu, rybě i těstovinám.
Rychlá holandská omáčka
Holandská omáčka povýší vařený špargl na pochoutku králů. Nenechte se zmást zbytečně složitými recepty. Na výbornou holandskou omáčku si vystačíte s vejcem, solí, vodou a troškou másla. Pak už jen za tepla šleháte a šleháte…
Quiche s cottage sýrem a špenátem
Ověřeno! Hodí se i na pečení. Navíc v něm celé stonky krásně vizuálně vyniknou. Těsto na slaný koláč připravte ze špaldové mouky, másla, vody a špetky soli.
Polévka s bílým vínem a podmáslím
Variací na chřestovou polévku je spousta. Od té nejjednodušší – rozmixovaných stonků ve vodě – až po opravdové kulinářské speciality. Verze na bílém víně od ilony238 je zahuštěná světlou cibulovou jíškou a dochucená kysaným podmáslím, bílým pepřem, muškátovým oříškem a podmáslím.
TIP: Náš tip na lehkou polévku s kokosovým mlékem najdete mezi recepty ze zeleného chřestu.
Čerstvý chřest se špenátem, jahodami a kozím sýrem
Luxus na talíři podle @leni.pankova? Vyznavačka přirozeného života co nemusí, to nevaří. Tady zvolila lahodnou kombinaci zelených výhonků s čerstvými jahodami, kozím sýrem a špenátem. Ideální mix pro hubnutí!
TIP: A jaký je váš nej recept z chřestu? Přidejte ho na Instagram s hashtagem #bezhladoveni. Předem děkujeme za každou inspiraci. Sledujte nás na profilu @Bezhladoveni.cz.