BezHladovění.cz

Skvělé účinky jedlých kaštanů a 5 rychlých zimních receptů

K zimě a Vánocům nepochybně patří i jedlé kaštany. Věděli jste, že tato dobrota je velmi nutričně hodnotná a zdraví přínosná?

Co jedlé kaštany obsahují?

Řadu nutričně bohatých látek, jako jsou vitaminy skupiny B, vitamin C, biotin i kyselinu pantothenovou. Dále spoustu minerálních látek a stopových prvků jako například hořčík, vápník, železo, fosfor, měď apod. Dále obsahují ceněný tanin – což je účinný antioxidant zpomalující stárnutí.

Kaštany jsou dobrým zdrojem komplexních sacharidů, ale mají nízkou energetickou hodnotu a hodí se tak i do redukčního jídelníčku nebo pro diabetiky.

Jedlé kaštany vám pomohou, když…

  • Jste psychicky nebo fyzicky unaveni – tedy v zimě skoro pořád.
  • Chcete vyčistit játra.
  • Trpíte průjmy.
  • Máte chronický nebo akutní kašel.
  • Kojíte a chcete podpořit tvorbu mateřského mléka.

Kromě skvělých účinků mají jedlé kaštany i výjimečnou chuť a dodávají tělu zdravým způsobem energii.

reklama
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Recenze: Voňavá kuchařka podle Grusovky – bez lepku, s minimem sacharidů a hlavně chutně

Příprava jedlých kaštanů je velmi snadná. Zkuste tyto recepty:

5 receptů z jedlých kaštanů

1. Pečené kaštany

Jak správně upéct jedlé kaštany? Nechejte je namočené několik hodin předem ve vodě. Poté je nařízněte na vypouklé straně a pečte v troubě na plechu na pečicím papíře. A jak poznáte, že je kaštan dobře pečený? Jednoduše tak, že se slupka sama odlupuje a jde dobře odstranit. Nezapomeňte, že kaštany se musí loupat ještě horké, za studena už to není tak jednoduché.

2. Kaštanové pyré

Kaštany uvařte, oloupejte a rozmačkejte na pyré. Dochuťte himalájskou nebo mořskou solí, trochou medu či mléka.

3. Kaštanový dort

Uvařené kaštany opět rozmačkejte a smíchejte s hrnkem špaldové mouky, dvěma vejci, práškem na pečení a dochuťte kakaem, skořicí a medem. Pečte asi půl hodiny na 200 stupňů.

pečené kaštany

TIP: Kaštanový dort podávejte potřený kvalitním džemem.

4. Kaštanová nádivka

500 gramů kaštanů uvařte do měkka, rozmačkejte a smíchejte s 300 g hovězího masa, třemi vejci a dvěma celozrnnými houskami pokrájenými na kostičky a přelitými mlékem. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a dejte péct cca na 30 až 45 minut pozvolna do trouby. Hotovo. Dobrou chuť!

5. Kaštany v čokoládě

Kaštany upečte v troubě a poté si vedle v míse rozpusťte hořkou čokoládu s trochou kokosového oleje. Upečené kaštany napichujte na párátka, namáčejte v čokoládě a nechejte vychladnout. Hodí se i jako zdravé vánoční cukroví.

A jaký recept z jedlých kaštanů máte nejradši vy? Napište nám třeba na Facebooku.

TIP: Jak si uchovat jedlé kaštany až do léta? Zamrazte je v mikrotenovém sáčku.

Mgr. Sandra Figalová

Mgr. Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.

reklama