BezHladovění.cz

Skvělé účinky jedlých kaštanů a 5 rychlých zimních receptů

K zimě a Vánocům nepochybně patří i jedlé kaštany. Věděli jste, že tato dobrota je velmi nutričně hodnotná a zdraví přínosná?

Co jedlé kaštany obsahují?

Řadu nutričně bohatých látek, jako jsou vitaminy skupiny B, vitamin C, biotin i kyselinu pantothenovou. Dále spoustu minerálních látek a stopových prvků jako například hořčík, vápník, železo, fosfor, měď apod. Dále obsahují ceněný tanin – což je účinný antioxidant zpomalující stárnutí.

Kaštany jsou dobrým zdrojem komplexních sacharidů, ale mají nízkou energetickou hodnotu a hodí se tak i do redukčního jídelníčku nebo pro diabetiky.

Jedlé kaštany vám pomohou, když…

  • Jste psychicky nebo fyzicky unaveni – tedy v zimě skoro pořád.
  • Chcete vyčistit játra.
  • Trpíte průjmy.
  • Máte chronický nebo akutní kašel.
  • Kojíte a chcete podpořit tvorbu mateřského mléka.

Kromě skvělých účinků mají jedlé kaštany i výjimečnou chuť a dodávají tělu zdravým způsobem energii.

PŘEČTĚTE SI
Recenze knihy „Jak tuky pálit a neukládat?“

Příprava jedlých kaštanů je velmi snadná. Zkuste tyto recepty:

5 receptů z jedlých kaštanů

1. Pečené kaštany

Jak správně upéct jedlé kaštany? Nechejte je namočené několik hodin předem ve vodě. Poté je nařízněte na vypouklé straně a pečte v troubě na plechu na pečicím papíře. A jak poznáte, že je kaštan dobře pečený? Jednoduše tak, že se slupka sama odlupuje a jde dobře odstranit. Nezapomeňte, že kaštany se musí loupat ještě horké, za studena už to není tak jednoduché.

2. Kaštanové pyré

Kaštany uvařte, oloupejte a rozmačkejte na pyré. Dochuťte himalájskou nebo mořskou solí, trochou medu či mléka.

3. Kaštanový dort

Uvařené kaštany opět rozmačkejte a smíchejte s hrnkem špaldové mouky, dvěma vejci, práškem na pečení a dochuťte kakaem, skořicí a medem. Pečte asi půl hodiny na 200 stupňů.

pečené kaštany

TIP: Kaštanový dort podávejte potřený kvalitním džemem.

4. Kaštanová nádivka

500 gramů kaštanů uvařte do měkka, rozmačkejte a smíchejte s 300 g hovězího masa, třemi vejci a dvěma celozrnnými houskami pokrájenými na kostičky a přelitými mlékem. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a dejte péct cca na 30 až 45 minut pozvolna do trouby. Hotovo. Dobrou chuť!

5. Kaštany v čokoládě

Kaštany upečte v troubě a poté si vedle v míse rozpusťte hořkou čokoládu s trochou kokosového oleje. Upečené kaštany napichujte na párátka, namáčejte v čokoládě a nechejte vychladnout. Hodí se i jako zdravé vánoční cukroví.

A jaký recept z jedlých kaštanů máte nejradši vy? Napište nám třeba na Facebooku.

TIP: Jak si uchovat jedlé kaštany až do léta? Zamrazte je v mikrotenovém sáčku.

Jak se vám článek líbí?

Mgr. Sandra Figalová

Mgr. Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.