K zimě a Vánocům nepochybně patří i jedlé kaštany. Věděli jste, že tato dobrota je velmi nutričně hodnotná a zdraví přínosná?
Obsah článku:
Co jedlé kaštany obsahují?
Řadu nutričně bohatých látek, jako jsou vitaminy skupiny B, vitamin C, biotin i kyselinu pantothenovou. Dále spoustu minerálních látek a stopových prvků jako například hořčík, vápník, železo, fosfor, měď apod. Dále obsahují ceněný tanin – což je účinný antioxidant zpomalující stárnutí.
Kaštany jsou dobrým zdrojem komplexních sacharidů, ale mají nízkou energetickou hodnotu a hodí se tak i do redukčního jídelníčku nebo pro diabetiky.
Jedlé kaštany vám pomohou, když…
- Jste psychicky nebo fyzicky unaveni – tedy v zimě skoro pořád.
- Chcete vyčistit játra.
- Trpíte průjmy.
- Máte chronický nebo akutní kašel.
- Kojíte a chcete podpořit tvorbu mateřského mléka.
Kromě skvělých účinků mají jedlé kaštany i výjimečnou chuť a dodávají tělu zdravým způsobem energii.
Doporučujeme
Příprava jedlých kaštanů je velmi snadná. Zkuste tyto recepty:
5 receptů z jedlých kaštanů
1. Pečené kaštany
Jak správně upéct jedlé kaštany? Nechejte je namočené několik hodin předem ve vodě. Poté je nařízněte na vypouklé straně a pečte v troubě na plechu na pečicím papíře. A jak poznáte, že je kaštan dobře pečený? Jednoduše tak, že se slupka sama odlupuje a jde dobře odstranit. Nezapomeňte, že kaštany se musí loupat ještě horké, za studena už to není tak jednoduché.
2. Kaštanové pyré
Kaštany uvařte, oloupejte a rozmačkejte na pyré. Dochuťte himalájskou nebo mořskou solí, trochou medu či mléka.
3. Kaštanový dort
Uvařené kaštany opět rozmačkejte a smíchejte s hrnkem špaldové mouky, dvěma vejci, práškem na pečení a dochuťte kakaem, skořicí a medem. Pečte asi půl hodiny na 200 stupňů.
TIP: Kaštanový dort podávejte potřený kvalitním džemem.
4. Kaštanová nádivka
500 gramů kaštanů uvařte do měkka, rozmačkejte a smíchejte s 300 g hovězího masa, třemi vejci a dvěma celozrnnými houskami pokrájenými na kostičky a přelitými mlékem. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a dejte péct cca na 30 až 45 minut pozvolna do trouby. Hotovo. Dobrou chuť!
5. Kaštany v čokoládě
Kaštany upečte v troubě a poté si vedle v míse rozpusťte hořkou čokoládu s trochou kokosového oleje. Upečené kaštany napichujte na párátka, namáčejte v čokoládě a nechejte vychladnout. Hodí se i jako zdravé vánoční cukroví.
A jaký recept z jedlých kaštanů máte nejradši vy? Napište nám třeba na Facebooku.
TIP: Jak si uchovat jedlé kaštany až do léta? Zamrazte je v mikrotenovém sáčku.