Spaghetti, penne nebo lasagne patří k nejoblíbenějším jídlům dětí i dospělých. Kvůli vyšší kalorické hodnotě si je však často odpíráme. Vědci konečně odhalili pravdu – a to víc než pozitivní.
O báječné chuti těstovin není pochyb. Spaghetti bolognese nebo carbonara patří k nejoblíbenějším jídlům z domácí kuchyně i restaurace. Jsou rychlé na přípravu a výborně zasytí. Dlouho se však vedly polemiky o vlivu těstovin na hubnutí. Vypadá to, že teď je konečně jasno.
Obsah článku:
Co jsou „špatné“ a co „dobré“ sacharidy?
Základem „anti-pasta propagandy“ je strach z nezdravých, průmyslově upravených sacharidů. Musíme však rozlišovat – při dietě se vyhýbáme potravinám s vysokým glykemickým indexem. Ty sice bleskově zasytí, vyletí i krevní cukr, ale stejně rychle zase padá a my dostáváme o to větší hlad a chutě na sladké. V porovnání s ostatními přílohami však těstoviny patří k potravinám s nižším glykemickým indexem.
Glykemický index těstovin
Nenechte se zmást, k jídlům s vysokým glykemickým indexem patří i jinak zdravé, průmyslově nezpracované přílohy – brambory pečené v troubě, cokoli z rýžové mouky nebo vařená mrkev. Oproti nim mají těstoviny nižší glykemický index. Čím kratší dobu je vaříme, tím lépe.
Pro srovnání:
Potravina | Glykemický index |
Brambory pečené v troubě | 95 |
Rýžová mouka a jídla z ní | 95 |
Bílé špagety vařené 20 minut | 60 |
Bílé špagety vařené klasickou dobu (přes 15 minut) | 55 |
Bílé špagety uvařené „al dente“ cca (10–15 minut) | 45 |
Bílé špagety tužší (vařené pod 10 minut) | 41 |
Celozrnné těstoviny | 40 |
Nejnovější studie potvrzuje: Ze 3 porcí těstovin týdně nezloustnete
Odborníci ze St. Michael´s Hospital zkoumali téměř 2 500 respondentů, kteří jedli těstovinové přílohy jako hlavní zdroj sacharidů a zároveň drželi nízko-glykemickou dietu. V průměru měli 3,3 porce (cca 0,5 hrnku) různých druhů pasty týdně.
„Studie odhalila, že těstoviny nepřispívají k přírůstku tělesné hmotnosti nebo zvýšení tělesného tuku,“ uvedl vedoucí Dr. John Sievenpiper, klinický vědec v nemocničním klinickém výživovém a rizikovém modifikačním centru. „Ve skutečnosti analýza ukázala i menší úbytky váhy – v průměru 0,5 kilogramu za 12 týdnů.“
Pozor na velké porce a smetanové omáčky
Ani tisíc studií nezvrátí fakta – těstoviny obsahují skoro 30 % sacharidů. Nemusíte se jim vyhýbat, ale zmenšete porce v syrovém stavu zhruba na půlku hrnečku. Místo smetanových a sýrových omáček dejte přednost těm zeleninovým – například rajčatové nebo brokolicové.
Pokud to jde, sáhněte po celozrnné variantě – má nižší glykemický index, více vitaminů, minerálů i vlákniny.
TIP: Vařte těstoviny „al dente“ – tedy na skus. Po dovaření je ihned slijte, aby dále neměkly.
K článku nás inspiroval: Inc.com