BezHladovění.cz

RECEPT: Mrkvovo-jablečné košíčky s vlašskými ořechy

Hledáte recept na zdravý a lehký moučník, na kterém si pochutnáte také třetí nebo čtvrtý den po upečení? Vyzkoušejte mrkvovo-jablečné košíčky s chutí i vůní vlašských ořechů. Splní všechny vaše nároky. Mrkvové...

Kategorie - Recepty s mrkví

Kořenová zelenina plná užitečných látek. Jedná se hlavně o provitamin A, vitaminy B6, B12, C, D a E, draslík, vápník, hořčík, železo, měď, jód, fosfor, thiamin, riboflavin a niacin. Podstatný je i vysoký podíl vlákniny, vody a bílkovin.

Chroupání mrkve působí blahodárně na sliznice, podporuje látkovou výměnu, zpomaluje proces stárnutí a podporuje růst vlasů a nehtů. Také posiluje obranyschopnost organismu, zlepšuje zrak, pomáhá při šerosleposti, zlepšuje srdeční činnost a krevní oběh a u mužů podporuje plodnost. Čerstvá mrkvová šťáva se doporučuje při žlučníkových kamenech, nemocech jater, slabé menstruaci a jako skvělá prevence rakoviny.

V kuchyni má mrkev široké využití. Vychutnáte si ji čerstvou, dušenou, vařenou i pečenou. Je nedílnou součástí masových a zeleninových vývarů a svíčkové omáčky. Skvěle chutná mrkvový salát, mrkvový dort i čerstvá šťáva s kapkou medu.