BezHladovění.cz

7 top receptů z lilku: Pochutná si i masožrout

Výživné plody původem z Indie nebo Číny vynikají jemnou neutrální chutí a „masitou“ dužinou. Ta při vaření ráda a rychle chytá výrazné chutě použitého koření. Je proto vítaným základem vegetariánských i...

Kategorie - Recepty s lilkem

Vysoký obsah vody a vlákniny společně s nulovým obsahem tuku dělá z této zeleniny ideální potravinu pro hubnutí. Dodá tělu důležitou kyselinu listovou, draslík, hořčík, mangan, měď, zinek, železo, vitamin C a vitaminy skupiny B.

Podporuje očistu jater. Zejména na jaře je vhodný k detoxikaci organismu. Má močopudné účinky a podporuje léčbu močových kamenů. Pozitivně ovlivňuje činnost srdce a celý kardiovaskulární systém. Dopřávat by si ho měli i lidé s poruchami paměti, protože příznivě působí na mozkové buňky.

Lilek vždy tepelně upravte, protože v syrovém stavu obsahuje toxickou látku solanin. Loupat ho nemusíte, pod slupkou ukrývá nejvíce vitaminů a minerálů. Vyzkoušejte lilek pečený, grilovaný či vařený. Nejznámější pochoutkou je oblíbené ratatouille, kde se výborná chuť lilku snoubí s rajčaty, cuketou, česnekem a zelenými bylinkami.