BezHladovění.cz

RECEPT: Pohanka s hlívou ústřičnou a špenátem

Hlíva ústřičná je známá jako až zázračná surovina, proto bychom ji měli zařazovat do jídelníčku co nejčastěji. Zkuste tento pohankový recept z hlívy – lehký, rychlý a přitom chuťově báječný. Tento recept...

Kategorie - Recepty s kroupami

Kroupy jsou obecně jakákoli zrna obilovin nebo pseudoobilovin zbavená slupek. Jsou celozrnná, výživově velmi hodnotná a bohatá na vlákninu, zdravé sacharidy, bílkoviny, vitaminy i minerální látky. Obsahují hořčík, fosfor, zinek, selen, vápník, železo, vitamin E a vitaminy skupiny B.

Pravidelná konzumace krup čistí střeva od toxinů a dalších škodlivých látek. Obsažené železo zlepšuje krvetvorbu a zabraňuje chudokrevnosti. Kroupy podporují činnost mozku a celé nervové soustavy, upravují trávení, snižují cholesterol a stabilizují hladinu cukru v krvi.

Kroupy, ať už ty ječné, ovesné, pšeničné nebo pohankové, mají v kuchyni široké využití. Jsou hlavní surovinou tradičního vánočního houbového kuby. Přidejte je do polévky jako zavářku, vařte z nich kaši, tvořte knedlíčky nebo je zapékejte se zeleninou v troubě. Hodí se i do sladkých jídel, pomazánek a salátů.