BezHladovění.cz

RECEPT: Pečená růžičková kapusta jako svačina i příloha

Hledáte způsob, jak připravit zeleninovou přílohu, která nezůstane ležet na talíři? Zkuste směs pečené zeleniny s javorovým sirupem a kořením. Pečená zelenina se základem z růžičkové kapusty Ingredience: 200 g...

Kategorie - Recepty s kapustou

Kapusta je nabitá cennými látkami. Patří mezi ně vitaminy skupiny B, vitamin C, E, K, betakaroten, draslík, hořčík, vápník, selen, síra, železo, měď a mangan. Ukrývá v sobě také omega 3 nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny a vlákninu.

Kapusta pomáhá snižovat hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, čistí střeva a působí preventivně před vznikem rakoviny prsu, děložního čípku a tlustého střeva. Za zmínku stojí také detoxikační schopnosti a pozitivní vliv na funkci štítné žlázy.

Na pultech obchodů se setkáte s několika druhy kapusty: růžičková, hlávková a kadeřávek. Všechny můžete vařit, dusit, zapékat nebo připravovat zdravě na páře. Vyzkoušejte karbanátky, placky nebo ji přidejte do salátu. Skvěle chutná ve slaných koláčích i jako příloha k masu. Chcete se vyhnout nadýmání? Přidejte ke kapustě během vaření kmín, šalvěj nebo tymián.