BezHladovění.cz

RECEPT: Podzimní mrkvová pomazánka s jáhly

Další z podzimních receptů je tu! Máte doma svazek mrkví a nevíte, co s nimi? Připravte z nich pomazánku. Do základu použijte jáhly místo sýru nebo klasického tvarohu. Překvapí chutí, krémovou texturou i...

Kategorie - Recepty s jáhly

Vyloupená semena prosa zvaná jáhly mají skvělou výživovou hodnotu a široké využití v kuchyni. Obsahují vlákninu, vitaminy skupiny B, draslík, fosfor, hořčík, křemík, měď, zinek a železo. Navíc jsou přirozeně bezlepková, a proto si je mohou dopřát i lidé trpící celiakií.

Jsou lehce stravitelná a zmírňují zažívací potíže. Pravidelně by si je měli dopřávat zejména děti, sportovci, lidé trpící syndromem dráždivého tračníku, těhotné a kojící ženy. Konzumace jáhel posiluje ledviny, podporuje růst kostí, kloubů, nehtů a vlasů a urychluje hojení ran. Jáhly mají také antioxidační účinky a působí blahodárně při osteoporóze.

Jáhly před vařením vždy několikrát propláchněte horkou vodou, abyste je zbavili hořkosti, která se často ukrývá na povrchu slupek. Z jáhel vytvoříte kaši, nákyp, sladký či slaný jáhelník, rizoto, placičky, pomazánky a další dobroty.