BezHladovění.cz

Kategorie - Recepty s cuketou

Cuketa má v dužině skoro 90 % vody, což z ní dělá ideální dietní potravinu. Obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin A a E. Ze stopových prvků pak draslík, hořčík, měď, vápník, zinek nebo železo.

Cuketa je výborná na trávení, působí léčivě na střevní sliznici, podporuje střevní peristaltiku a díky lehkému projímavému účinku zbavuje zácpy. Snižuje krevní tlak i hladinu cukru v krvi a prospívá srdci a ledvinám. Pomáhá také při léčbě revmatismu a dny.

V obchodech nejčastěji narazíte na cukety zelené a žluté. Podlouhlý tvar připomíná okurku. Narazit můžete i na speciální kulaté odrůdy. Chuť cukety je velmi jemná. Proto se doporučuje kombinovat ji s výraznějšími přísadami, masem, bylinkami a různými druhy koření. Vytvoříte z ní spoustu chutných jídel. Mezi nejoblíbenější patří cuketové bramboráky, cuketová polévka, grilovaná cuketa, bábovka nebo třeba plněné cukety. Syrová cuketa dobře vynikne v zeleninovém salátu.

RECEPT: Cibulový koláč s cuketou

Slané koláče nemusí být doménou jen Francouzů. Připravte si cibulový koláč i vy. Propůjčte mu skvělou, netradiční chuť a zlepšete jeho nutriční profil. Dokažte sobě i jiným, že cibule není pouhou řadovou ingrediencí...