BezHladovění.cz

RECEPT: Kokosovo-rajčatová omáčka s cuketou a cizrnou

Zeleniny není na talíři nikdy dost. A cukety obzvlášť. Že už jste ji jedli na nespočet způsobů? Dušená s voňavými rajčaty, cizrnou a kokosovým krémem vás mile překvapí. Kokosová omáčka s rajčaty, cuketou a...

Kategorie - Recepty s cizrnou

Cizrna je královnou luštěnin. Milují ji zastánci zdravého životního stylu, vegetariáni i vegani. Dodá komplexní sacharidy, bílkoviny, vlákninu i důležité vitaminy a minerály. Cizrna obsahuje velké množství vápníku, manganu, železa, kyseliny listové a vitaminu E.

Pravidelné pojídání cizrny posiluje celkovou odolnost organismu a zpomaluje stárnutí. Podporuje také zdraví kostí, zubů i nehtů a působí preventivně proti osteoporóze. Vláknina obsažená v cizrně zabraňuje vstřebávání cholesterolu a upravuje trávení. Tato luštěnina prospívá osobám trpícím chudokrevností i těm, kteří chtějí hubnout.

Když se řekne cizrna, mnohým z nás se vybaví hummus – výborná pomazánka z cizrny a sezamové pasty. Mezi další oblíbené recepty patří také cizrna na paprice, falafel, krémová polévka nebo chlebové placky z cizrnové mouky.