Print Options:

Pečená dýně s arašídovým hummusem

Množství1 porceCelkový čas25 minut

  menší dýně (v receptu použita Hokkaidó)
 3 lžíce panenského olivového oleje lisovaného za studena
 ½ lžičky mletého zázvoru
 ½ lžičky mleté skořice
 1 a 1/2 lžičky římského kmínu
 200 g uvařené nebo konzervované cizrny
 2 lžíce tahini pasty
 2 lžíce 100% arašídového másla
 šťáva z 1 citrónu
 stroužek česneku
 špetka himalájské soli
 voda
 dresink (lžíce arašídového másla, lžíce sezamového oleje, kapka limetkové šťávy)
 čerstvý koriandr
1

Dýni zbavte slupky a nakrájejte na stejně velké kousky.

2

Kousky dýně pokapejte lžící olivového oleje, poprašte zázvorem, skořicí a 1/2 lžičkou římského kmínu.

3

Okořeněné kousky dýně přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 200 °C cca 15 až 20 minut. Doba pečení závisí na velikosti kousků dýně.

4

Mezitím, než se dýně upeče, si oloupejte a nakrájejte česnek na tenké plátky.

5

Česnek, cizrnu (použijete-li konzervovanou, tak důkladně propláchnutou), citrónovou šťávu, tahini, 2 lžíce olivového oleje, lžičku kmínu, sůl, arašídové máslo a vodu společně rozmixujte. Vodu přilévejte do doby, než dosáhnete vámi požadované konzistence hummusu.

6

Na lůžku hummusu servírujte upečenou dýni zakápnutou dresinkem a ozdobenou koriandrem.