BezHladovění.cz

Lék může být chutný, jako černý bez

Černý bez, latinsky Sambucus nigra, patří mezi keřovité stromy rostoucí podél cest nebo v houští. Od května můžeme v přìrodě rozpoznat jeho intenzivnívůni a bíložluté květy.

Jeho plody začínají zrát o několik měsíců později a jejich barva se postupně mění z načervenalé na černofialovou.

Šťáva z bezinek je sytě červená a hodně barví. Bezinky se mimo jiné také využívají jako přírodní barvivo a v konzervárenském průmyslu.

Pyšnit se může mnoha léčivými vlastnostmi a ne nadarmo lidové přísloví říká: “ Před heřmánkem smekni a před bezem klekni.“

Černý bez a jeho účinky na zdraví

Již od středověku je ceněn pro své léčivé účinky. Plody a květy černého bezu působí antivirově a protizánětlivě.

Protože bez usnadňuje vykašlávání, je často součástí čajových směsí. Pomáhá nám zahánět horečku, chřipku, nachlazení i nepříjmený chrapot. Urychluje rekonvalescenci nebo zmírňuje příznaky onemocnění.

Černý bez se mimo jiné využívá při vysokém krevním tlaku, zánětu močových cest a dny. Účinky má mírně močopudné. Šťáva má vysoký obsah vitaminu C.

Kromě čajů se poměrně dost vyhledává bezinkový sirup, který tlumí bolest v krku a zánět průdušek.

Bezinkový ocet má zdaleka jiné využití, používá se k masírování bolavého svalstva. Neobvyklou, avšak zdaleka ne neznámou úpravou černého bezu je kosmatice.

Jedná se o obalený květ bezu v těstíčku z vajíčka a mouky, který se smaží na horkém oleji podobně jako například květák nebo patizon. Prudké smažení zkrátí dobu pokrmu na oleji a olej se tak nestihne tolik vpít do těstíčka.

Jedna rada na závěr! Rozhodně černý bez nejezte bez předchozí úpravy, jeho kúra, květy i listy jsou mírně jedovaté.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Tereza Pechová

Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.

Share via
Send this to a friend