Jídelníček na hubnutí bez častých alergenů

Vstupujete do nového roku s cílem zhubnout? Poskládejte svůj jídelníček ze zdravých potravin a pokrmů. Pokud cítíte, že vašemu tělu určité skupiny potravin vadí, vyhýbejte se jim jako možným alergenům.

Přehled častých alergenů

  • obiloviny obsahující lepek
  • laktóza
  • ryby
  • korýši
  • měkkýši
  • vejce
  • sójové boby
  • arašídy
  • skořápkové plody – mandle, kešu, vlašské ořechy, lískové ořechy, pekanové ořechy, pistácie, para ořechy, makadamové ořechy atd.
  • celer
  • hořčice
  • sezamová semínka
  • oxid siřičitý a siřičitany
  • vlčí bob (lupina)

Zaměřte se na základní potraviny

Bílkoviny

Proteiny hledejte především v libovém krůtím, kuřecím, hovězím a vepřovém masu. Pokud vám nevadí ryby a mořské plody, zařaďte do jídelníčku také lososa, tuňáka, tresku, štiku apod. Kvalitní bílkoviny získáte i z vajec, tvarohu, zakysaných mléčných výrobků a sýrů. Živočišné druhy bílkovin střídejte s rostlinnými zástupci. Hodně cenných živin vám dodají např. čočka, cizrna, fazole a konopná semínka.

Sacharidy

Jednoduché cukry vyměňte za ty komplexní. Mezi ně patří celozrnné obiloviny a obilninové vločky. Sacharidy najdete také v zelenině a ovoci.

Tuky

Nevyhýbejte se zdravým tukům a vychutnávejte si za studena lisované oleje a avokádo. Pokud nejste alergičtí na ořechy a semínka, dopřávejte si je každý den.

Naslouchejte svému tělu

Při sestavování vhodného jídelníčku i plánování pohybové aktivity poslouchejte své tělo. Samo vám řekne, co a jak často byste měli jíst, abyste byli zdraví a cítili se dobře.

Na tzv. intuitivní stravování upozorňuje i magazín Healthline. Intuitivní způsob stravování povzbuzuje lidi k tomu, aby jedli vědomě, užívali si rozmanitosti stravy a jedli v pravidelných intervalech. Výhody má pro fyzické i duševní zdraví. Pokud budete skutečně naslouchat svému tělu, můžete snížit hladinu svého cholesterolu, krevní tlak i zánětlivost v organismu, zlepšit vnímání těla a zvýšit vlastní sebedůvěru.

Pondělí

Snídaně: Žitný chléb s vařeným vejcem a čerstvou zeleninou

Svačina: Pomelo

Oběd: Pečené kuře na zázvoru, chilli a medu, vařený brambor

Svačina: Kefír a banán

Večeře: Orientální salát s rýží, cizrnou a pečeným květákem

Úterý

Snídaně: Pohankové palačinky s mandlovým máslem a datlovým sirupem

Svačina: Hrst sušeného ovoce

Oběd: Hovězí maso s rajskou omáčkou a celozrnnými těstovinami

Svačina: Ananasová šťáva

Večeře: Celozrnný chléb s mrkvovou pomazánkou

Středa

Snídaně: Quinoová kaše s mandarinkou a vlašskými ořechy

Svačina: Bílý jogurt se lžičkou medu

Oběd: Krůtí steak s brokolicovým pyré

Svačina: Kaki

Večeře: Rizoto s červenou řepou a parmazánem

Čtvrtek

Snídaně: Ovesná kaše s jablkem a javorovým sirupem

Svačina: Jahodové smoothie

Oběd: Pečená treska na bylinkách s batátovými hranolky

Svačina: Tvaroh s rozinkami a konopným semínkem

Večeře: Brambory na loupačku s tvarohem a jarní cibulkou

Pátek

Snídaně: Mugcake

Svačina: Banán a kostička hořké čokolády

Oběd: Cizrna na paprice s indiánskou rýží

Svačina: Bezlepkové slané sušenky z luštěnin a kmínu

Večeře: Míchaná vajíčka s knäckebrotem a zeleninovým salátem

Sobota

Snídaně: Pohanková kaše s pečenou hruškou a javorovým sirupem

Svačina: Hrst sušených fíků

Oběd: Pečený losos se špenátem a kokosovým mlékem

Svačina: Mozzarella s cherry rajčátky a čerstvou bazalkou

Večeře: Marocká omeleta bez vajec

Neděle

Snídaně: Zdravé sušenky z ovesných vloček, ovocný čaj

Svačina: Sójový jogurt s jablkem

Oběd: Boloňská omáčka z mletého krůtího masa a pohankové těstoviny

Svačina: Kiwi

Večeře: Zapečené brambory s brokolicí a rýžovou smetanou

Přejeme dobrou chuť 🙂

TIP: Zjistěte víc o tom, jak bojovat jídlem proti alergiím.

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.