Využíváte cukry k rychlému doplnění energie po sportu nebo náročné práci? Pozor. Jde spíš o lehká sedativa. Naštěstí s tím jde pracovat. Přečtěte si, jak využít jednoduché cukry na maximum.
Co jsou jednoduché neboli rychlé cukry
Jednoduché cukry tvoří jedna (monosacharidy) nebo dvě (disacharidy) molekuly cukru. Patří mezi ně:
- Glukóza (hroznový cukr)
- Fruktóza (ovocný cukr)
- Sacharóza (řepný a třtinový cukr)
- Maltóza (sladový cukr)
- Laktóza (mléčný cukr)
Mají daleko sladší chuť než komplexní sacharidy. Slibují rychlou energii, ale záhy nastupuje hlad a únava.
Za vším hledej orexin
Orexin je mozkový receptor zodpovědný mimo jiné za pocit únavy nebo naopak bdělosti. Jonah Lehrer, reportér magazínu Wired, nedávno upozornil na to, že konzumace cukrů činnost orexinu potlačuje. Proto nás rychle unaví a nevyužijeme energii tak dobře, jak bychom mohli.
Chcete víc energie? Kombinujte cukry s bílkovinami
Odborníci prozkoumali různé kombinace potravin a jejich vliv na hladinu orexinu. Zjistili zajímavou skutečnost: Zatímco rychlé cukry uspávají, bílkoviny tvorbu orexinu podporují a zvyšují tím pocit bdělosti.
Jednoduše řečeno: Přidání trochy bílkovin k sladkému ruší „prokletí“ cukrů a zabrání poklesu energie. Trik však funguje jen při současné konzumaci cukrů obou složek najednou.
TIP: Kombinaci rychlých cukrů a bílkovin využijte třeba po tréninku – urychlí regeneraci a zabrání poklesu krevních cukrů.
Rychlé cukry a zdravá strava
Tím rozhodně nechceme říct, že jsou rychlé cukry zdravé a mají tvořit podstatnou součást vašich jídelníčků. Zejména nová zjištění o trávení fruktózy naznačují, že nic se nemá přehánět – ani konzumace čerstvého ovoce. Kombinace rychlého cukru spolu s bílkovinou však alespoň částečně negativní účinky cukrů tlumí.
- Na etiketách výrobků kontrolujte, kolik jednoduchých cukrů z celkového množství sacharidů obsahují. Čím méně, tím lépe.
- Přidaných cukrů jezte maximálně 10 % z celkového denního příjmu – tedy zhruba 50 g za den pro člověka s průměrným příjmem 2000 kcal.
- Upřednostněte rychlé cukry z přírodních zdrojů. Hlídejte si však jejich množství – obsahuje je například med, ovoce nebo sladká zelenina (mrkev a jiná kořenová zelenina, barevná paprika, kukuřice).
- Preferujte čerstvou zeleninu před tepelně upravovanou. Čerstvá má nižší glykemický index a zajišťuje tak šetrnější a delší vstřebávání cukrů.
TIP: Víte, že například 100 g okurky obsahuje 46 kcal, kdežto stejné množství kukuřice skoro 9× více? To už je velký rozdíl.
Příklady kombinací rychlý cukr + bílkoviny
Na druhou stranu – úplně se vyhýbat rychlým cukrům se nevyplácí. Kdo to někdy zkusil, a to hlavně bez předchozí přípravy, možná zažil nepříjemné stavy únavy. Využijte proto poznatků z nové studie a kombinujte zdroje rychlých cukrů s bílkovinou.
Příklad zdravých kombinací jídla pro doplnění energie:
- Tvaroh/bílý jogurt + ovoce
- Tvaroh/bílý jogurt + müsli s medem
- Ořechy + ovoce
- Proteinová palačinka + ovoce
- Vajíčka + sladká zelenina (paprika, mrkev…)
Zdravá strava není jen o počítání kalorií
Nová zjištění o orexinu jen potvrzují, že zdravá strava zdaleka není jen o tom, kolik kalorií přijmeme a vydáme. Na složení a pestrosti jídelníčku záleží víc, než si myslíme.
K článku nás inspiroval: Lifehacker.com