Granátové jablko je plod granátovníku obecného, stromu původem z Persie. Uvnitř plodu, který skutečně trochu připomíná klasické jablko, najdeme několik stovek hranatých semen ve šťavnaté dužině.
Jeho úžasné složení můžeme přirovnat doslova k „elixíru mládí“.
Dnes se granátovník pěstuje téměř v celé oblasti Středomoří, v severní Indii a v západní a střední Asii. Jeho až 1,5 cm velká semena obklopuje červený šťavnatý osemeník.
Právě osemeník je nejcennější složkou toho netradičního ovoce. Manipulace s ním je o něco pracnější než oloupání pomeranče, avšak jeho skvělé složení za tu námahu stojí.
Čím vším nás granátové jablko obohatí?
- Podporuje náš imunitní systém.
- Díky svému obsahu nás chrání před degenerativními onemocněními.
- Zlepšuje antioxidační ochranu těla a bojuje proti špatnému cholesterolu.
- Snižuje riziko vzniku onemocnění srdce, vysokého krevního tlaku, demence a rakoviny.
- Obsahuje vysoké množství: vitaminu C, vitaminy řady B, železa, zinku, polyfenolů, draslíku a vápníku.
- Působí prý i jako afrodiziakum.
Jak jíst granátové jablko?
Především si již v obchodě musíme vybrat nepoškozený plod bez prasklin, hezky lesklého, nesvraštělého povrchu. Barva se pohybuje mezi žlutou až temně červenou, ale v našich podmínkách se většinou setkáváme s těmi výrazněji červenými.
Příprava není žádná záhada:
- Granátové jablko rozřízneme horizontálně, podobně jako klasické jablko, a měla by se nám na kroji ukázat nepravidelná hvězdička.
- Pro snadnější vyndávání semínek nařízneme bílou slupku v oblasti prázdného políčka. Takto se postupně jablko rozdělává na dílky, ze kterých jsou semínka snáze dostupná.
- Semínka schovejte a využijte je třeba do ovocných i zeleninových salátů, na ozdobu dezertů, nebo zkrátka jen tak do pusy.
V jakých formách se s ním můžeme setkat?
Granátové jablko už dlouho není k sehnání jen a pouze ve formě syrového ovoce.
- Nejčastěji se setkáme s granátovou šťávou, která detoxikuje a dodá energii a živiny.
- Ze šťávy z granátového jablka se vyrábí např. granátový sirup, známý jako grenadina, který se přidává mimo jiné do různých drinků. Svou specifickou kyselo sladkou chutí jde opravdu o zajímavost, která umí s využitím malého množství oživit kdejaký letní salát.
- Za studena se lisuje olej z granátového jablka, přesněji jeho semen. Díky obsahu konjugovaných mastných kyselin jde o jeden nejzdravějších olejů vůbec.
- V neposlední řadě se na trhu objevují i mixy sušeného ovoce s granátovým jablkem.
Tipy na využití granátového jablka v kuchyni
Čerstvé ovoce: Můžeme jíst jen tak, přidat do ovocných i zeleninových salátů, ozdobit jím dezerty a poháry, výborný je k přípravě drůbeže a ryb, a to při pečení i na grilu.
Granátová šťáva: Výborně dochutí jakékoli nápoje, dezerty s želé nebo pudinky.
Olej z granátového jablka: Se díky jeho omlazujícím účinkům doporučuje jíst i jen tak – 1 čajová lžička ráno na lačno a večer před spaním. Jinak je ale perfektním pomocníkem do studené kuchyně – od salátů přes dresinky a zálivky až po marinády.
I když je granátové jablko výhodné i při hubnutí, opět zde platí pravidlo „všeho s mírou“! I tento životabudič je totiž poměrně sladkou pochoutkou.
Litr granátového džusu na posezení je stejně tak špatný nápad jako celá mléčná čokoláda. Když už šťáva, tak naředěná vodou, když už sirup, tak maximálně dvě lžíce na ochucení.