600 lidí se zúčastnilo velké studie o hubnutí. Co odhalila?

Přidáte-li víc zeleniny a uberete uměle dodávané cukry, zhubnete. Na tom není nic překvapivého a nová studie to jen potvrdila. O hubnutí je ale pořád co objevovat.

Jak studie probíhala

Nová americká „DIETFITS studie“, publikovaná U. S. National Library of Medicine, stojí na porovnání dvou „oblíbených“ dietních přístupů:

  • Low-carb – dieta se sníženým příjmem sacharidů
  • Low-fat – dieta se sníženým příjmem tuků

Celkem se výzkumu zúčastnilo 600 lidí ve věku 18 až 50 let. Všichni pocházeli z Kalifornie a jejich BMI se pohybovalo mezi 28 až 40. Rozdělili se na 2 skupiny, z nichž každá držela jeden druh diety po dobu jednoho roku.

TIP: Spočítejte si svoje výchozí BMI na jednoduché kalkulačce.

Skupiny dostaly za úkol:

studie o dietách a hubnutí

  1. Low-carb skupina: Omezit sacharidy na max. 20 gramů denně. Pro představu: Půl šálku rýže má 22 gramů sacharidů.
  2. Low-fat skupina: Snížit příjem tuků na cca 20 gramů denně. To jsou zhruba 4 lžičky olivového oleje, nebo ¾ avokáda.

Obě skupiny přitom měly jíst zdravě. Zejména omezit průmyslově zpracované cukry a přidat do potravy více zeleniny.

Prvních 8 týdnů se lidé pod dohledem odborníků učili, jak snížit příjem sacharidů/tuků na minimum. Poté sacharidy/tuky postupně navyšovali tak, aby pořád hubli, ale zároveň si mohli vychutnat i jídla, která mají rádi.

Výsledky studie v kostce

  • Obě skupiny si vedly přibližně stejně.
  • Všichni respondenti snížili svůj denní kalorický příjem, aniž by si jej složitě počítali.
  • Reakce těla na dodaný cukr byly v obou případech podobné.
  • Nepotvrdilo se, že by existovalo „výhodnější“ DNA pro hubnutí.

Dosáhnout tak nízkých příjmů sacharidů/tuků se většině respondentů nepodařilo. U nízkosacharidové diety začala většina na cca 100 g sacharidů denně, zvýšených na cca 132 g ke konci roku. Druhá skupina startovala v průměru na 42 g tuků denně a končila cca na 57 gramech.

Průměrné úbytky váhy: 5,4 až 5,8 kg za rok

Aniž by respondenti dosáhli nastavených cílů, většina úspěšně hubla. Průměrně 5,4 až 5,8 kg za rok. V obou skupinách se našli jedinci, kteří zhubli opravdu výrazně – až 25 kg za rok. Byli však i tací, kteří nezhubli vůbec, v některých případech dokonce další kila nabrali.

Geny „hubnutí“ se nepotvrdily

Těžko říci, proč si někteří lidé vedli lépe než jiní. Každý držel jen jeden druh diety. Neví se proto, jak by dopadli ve druhé skupině. Vědci doufali, že odpověď nám dá genetika.

V předchozích studiích se totiž objevily 3 geny, u nichž se předpokládalo, že mohou souviset s predispozicemi pro úspěšné hubnutí. Vědci je nazvali PPARG, ADRB2 a FABP2. Výsledky předchozích studií nasvědčovaly tomu, že z genů lze rozpoznat 2 typy lidí – ty, na které funguje nízkotuková a na které funguje spíše nízkosacharidová dieta. Bohužel se to vůbec nepotvrdilo.

Reakce těla na inzulin? Nic nového pod sluncem

Vědci chtěli také vyzkoušet, jestli se lidem, kteří produkují nadbytek inzulinu, povede lépe na nízkosacharidové dietě. Ani to se však nepotvrdilo. Reakce těla na dodaný cukr byly podobné v případě obou diet.

Závěr: Proč někteří zhubli 22 kilo a jiní přes 10 nabrali?

Nikdo neví. Odborníci plánují další kontrolní studie, které snad odhalí více. Zatím se však nepotvrdilo, že by některá z diet omezujících příjem zásadních makroživin vedla k výraznějším úbytkům váhy než jiná.

K článku nás inspiroval: Vitals.lifehacker.com

600 lidí se zúčastnilo velké studie o hubnutí. Co odhalila?
Jak se vám článek líbí?