BezHladovění.cz

3 tipy na jarní polévky

K Velikonocům se pojí mnohé tradice, jež křesťané v jarním období dodržují. Jedním z nejznámějších velikonočních zvyků je masopust, na který navazuje postní doba Velikonoc.

Tradiční postní jídla jsou především polévky, kaše a placky, a to na nespočet způsobů. Pojďme si proto některé typické jarní polévky připomenout.

Krkonošské kyselo

Ingredience:

  • 250g chlebového kvásku
  • 500 g brambor
  • Čerstvé nebo sušené houby (mohou být i mražené)
  • 50g másla
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 litr vlažné vody
  • 3 vejce
  • 1-2 cibule
  • Sůl
  • Pepř
  • Kmín
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.


Postup:

  1. Kvásek smíchejte s jedním litrem vlažné vody, přidejte pokrájené houby a dle chuti osolte, opepřete, okmínujte a dejte vařit na mírný oheň.
  2. Poté oloupejte a pokrájejte brambory na menší kousky a přidejte do připravené směsi.
  3. Stranou si na másle opečte cibulku dozlatova společně s vajíčky.
  4. Až budou brambory v polévce uvařené, můžete přidat do polévky i nepříliš dopečená míchaná vejce na cibulce.
  5. Nakonec do polévky vmíchejte smetanu, která celou polévku ještě více zahustí.
krkonošské kyselo

Hrachová polévka

Ingredience:

  • 200g loupaného hrachu
  • Hraška nebo hladká mouka na zahuštění
  • Cibule
  • Řepkový olej
  • Česnek
  • Majoránka
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

  1. Hrách necháme přes noc namočený ve vodě a druhý den ho v té samé vodě uvaříme do měkka.
  2. Vedle na pánvi na oleji necháme opéct cibuli a poté přidáme trochu hrašky na zahuštění.
  3. Uvařený hrách rozmixujeme a dochutíme dle potřeby sušeným česnekem, majoránkou, solí a pepřem.
  4. Poté přilijeme vodu a necháme přejít varem za občasného míchání.
  5. Do polévky přidáme nakonec jíšku z mouky a cibule na zahuštění a nakonec dochutíme dle potřeby.
hrachová polévka

Bílá polévka

Ingredience:

  • 5 vajec uvařených natvrdo
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hrašky nebo hladké mouky
  • 400g brambor
  • 250 ml smetany na vaření
  • Čerstvý kopr
  • Kmín
  • Ocet
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

  1. Ve velkém hrnci nechejte rozpustit máslo, na kterém posléze opečte hrašku či mouku dozlatova.
  2. Poté přilijte asi 1,5 l studené vody a přiveďte polévku k varu.
  3. Do vroucí vody přidejte oloupané, nadrobno nakrájené brambory a dochuťte solí, pepřem, kmínem.
  4. Až budou brambory uvařené, přidejte do polévky za stálého míchání smetanu, kopr a dochuťte octem dle libosti.
  5. Polévku podávejte s na čtvrtky nakrájeným vejcem.
bílá polévka

Tip! Labužníci a nedietáři mohou polévku podávat i s opečenou slaninkou.

A jaká je vaše nejoblíbenější jarní polévka? Napište nám třeba na Facebooku.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Sandra Figalová

Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.

Share via
Send this to a friend