K Velikonocům se pojí mnohé tradice, jež křesťané v jarním období dodržují. Jedním z nejznámějších velikonočních zvyků je masopust, na který navazuje postní doba Velikonoc.
Tradiční postní jídla jsou především polévky, kaše a placky, a to na nespočet způsobů. Pojďme si proto některé typické jarní polévky připomenout.
Krkonošské kyselo
Ingredience:
- 250g chlebového kvásku
- 500 g brambor
- Čerstvé nebo sušené houby (mohou být i mražené)
- 50g másla
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 litr vlažné vody
- 3 vejce
- 1-2 cibule
- Sůl
- Pepř
- Kmín
Doporučujeme
Postup:
- Kvásek smíchejte s jedním litrem vlažné vody, přidejte pokrájené houby a dle chuti osolte, opepřete, okmínujte a dejte vařit na mírný oheň.
- Poté oloupejte a pokrájejte brambory na menší kousky a přidejte do připravené směsi.
- Stranou si na másle opečte cibulku dozlatova společně s vajíčky.
- Až budou brambory v polévce uvařené, můžete přidat do polévky i nepříliš dopečená míchaná vejce na cibulce.
- Nakonec do polévky vmíchejte smetanu, která celou polévku ještě více zahustí.
Hrachová polévka
Ingredience:
- 200g loupaného hrachu
- Hraška nebo hladká mouka na zahuštění
- Cibule
- Řepkový olej
- Česnek
- Majoránka
- Sůl
- Pepř
Postup:
- Hrách necháme přes noc namočený ve vodě a druhý den ho v té samé vodě uvaříme do měkka.
- Vedle na pánvi na oleji necháme opéct cibuli a poté přidáme trochu hrašky na zahuštění.
- Uvařený hrách rozmixujeme a dochutíme dle potřeby sušeným česnekem, majoránkou, solí a pepřem.
- Poté přilijeme vodu a necháme přejít varem za občasného míchání.
- Do polévky přidáme nakonec jíšku z mouky a cibule na zahuštění a nakonec dochutíme dle potřeby.
Bílá polévka
Ingredience:
- 5 vajec uvařených natvrdo
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hrašky nebo hladké mouky
- 400g brambor
- 250 ml smetany na vaření
- Čerstvý kopr
- Kmín
- Ocet
- Sůl
- Pepř
Postup:
- Ve velkém hrnci nechejte rozpustit máslo, na kterém posléze opečte hrašku či mouku dozlatova.
- Poté přilijte asi 1,5 l studené vody a přiveďte polévku k varu.
- Do vroucí vody přidejte oloupané, nadrobno nakrájené brambory a dochuťte solí, pepřem, kmínem.
- Až budou brambory uvařené, přidejte do polévky za stálého míchání smetanu, kopr a dochuťte octem dle libosti.
- Polévku podávejte s na čtvrtky nakrájeným vejcem.
Tip! Labužníci a nedietáři mohou polévku podávat i s opečenou slaninkou.
A jaká je vaše nejoblíbenější jarní polévka? Napište nám třeba na Facebooku.