BezHladovění.cz

3 tipy na jarní polévky

K Velikonocům se pojí mnohé tradice, jež křesťané v jarním období dodržují. Jedním z nejznámějších velikonočních zvyků je masopust, na který navazuje postní doba Velikonoc. Tradiční postní jídla jsou především polévky, kaše a placky, a to na nespočet způsobů. Pojďme si proto některé typické jarní polévky připomenout.

Krkonošské kyselo

Ingredience:

  • 250g chlebového kvásku
  • 500 g brambor
  • Čerstvé nebo sušené houby (mohou být i mražené)
  • 50g másla
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 litr vlažné vody
  • 3 vejce
  • 1-2 cibule
  • Sůl
  • Pepř
  • Kmín
reklama
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Recenze: Jídelníčky na hubnutí – krok za krokem a bez hladovění

Postup:

  1. Kvásek smíchejte s jedním litrem vlažné vody, přidejte pokrájené houby a dle chuti osolte, opepřete, okmínujte a dejte vařit na mírný oheň.
  2. Poté oloupejte a pokrájejte brambory na menší kousky a přidejte do připravené směsi.
  3. Stranou si na másle opečte cibulku dozlatova společně s vajíčky.
  4. Až budou brambory v polévce uvařené, můžete přidat do polévky i nepříliš dopečená míchaná vejce na cibulce.
  5. Nakonec do polévky vmíchejte smetanu, která celou polévku ještě více zahustí.

krkonošské kyselo

Hrachová polévka

Ingredience:

  • 200g loupaného hrachu
  • Hraška nebo hladká mouka na zahuštění
  • Cibule
  • Řepkový olej
  • Česnek
  • Majoránka
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

  1. Hrách necháme přes noc namočený ve vodě a druhý den ho v té samé vodě uvaříme do měkka.
  2. Vedle na pánvi na oleji necháme opéct cibuli a poté přidáme trochu hrašky na zahuštění.
  3. Uvařený hrách rozmixujeme a dochutíme dle potřeby sušeným česnekem, majoránkou, solí a pepřem.
  4. Poté přilijeme vodu a necháme přejít varem za občasného míchání.
  5. Do polévky přidáme nakonec jíšku z mouky a cibule na zahuštění a nakonec dochutíme dle potřeby.

hrachová polévka

Bílá polévka

Ingredience:

  • 5 vajec uvařených natvrdo
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hrašky nebo hladké mouky
  • 400g brambor
  • 250 ml smetany na vaření
  • Čerstvý kopr
  • Kmín
  • Ocet
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

  1. Ve velkém hrnci nechejte rozpustit máslo, na kterém posléze opečte hrašku či mouku dozlatova.
  2. Poté přilijte asi 1,5 l studené vody a přiveďte polévku k varu.
  3. Do vroucí vody přidejte oloupané, nadrobno nakrájené brambory a dochuťte solí, pepřem, kmínem.
  4. Až budou brambory uvařené, přidejte do polévky za stálého míchání smetanu, kopr a dochuťte octem dle libosti.
  5. Polévku podávejte s na čtvrtky nakrájeným vejcem.

bílá polévka

Tip! Labužníci a nedietáři mohou polévku podávat i s opečenou slaninkou.

A jaká je vaše nejoblíbenější jarní polévka? Napište nám třeba na Facebooku.

Mgr. Sandra Figalová

Mgr. Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.

reklama