Středomořská dieta je spíše než dieta způsobem stravování, který je nutné dodržovat dlouhodobě. Ale mezi desítkami a desítkami známých diet si právě tato zaslouží možná největší pochvalu, neboť zřejmě nejvíce odpovídá zásadám zdravé výživy, a přestože pravděpodobně nelze očekávat dramatické výsledky, jedná se o relativně rozumný a zdravý způsob stravování a hubnutí.
Co obnáší středomořská dieta?
Jak už bylo řečeno, nejde ani tak o dietu, tedy systém, který by měl nějaká striktní pravidla, natož přesně určený a sestavený jídelníček. Jedná se spíše o určitý životní a stravovací styl, který může – při správném pochopení – vést nejen k přiměřeným váhovým úbytkům, ale také ke zlepšení celkového zdraví. Středomořská dieta je v podstatě souborem určitých zásad, s nimiž následně lze zacházet poměrně volně.
Co je základem středomořské diety?
Obyvatelé středomoří jsou často obdivováni pro svou vitálnost a kvalitní stravování (pokud jde o tradiční kuchyni), které je založeno na lehké, ale velmi výživné stravě bohaté na vitamíny, minerály a další cenné látky, jako jsou zejména esenciální mastné nenasycené kyseliny omega3 a omega6, které jsou zásadní nejen pro zdraví nervové soustavy. Tyto látky se ve významnější míře vyskytují zejména v mořských tučných rybách (losos, tuňák, sardinky, makrela,…) a plodech, ale také v ořechách, rostlinných olejích lisovaných za studena apod.
Ale teď už se pojďme podívat na hlavní principy středomořské diety:
- Velké množství zeleniny – tvoří až polovinu veškerého stravování, vhodné jsou zeleninové saláty i zelenina jako příloha k jídlu
- Používání kvalitních tuků – středomořská dieta se snaží co nejvíce omezit příjem živočišných a nekvalitních tuků, přijímané tuky by měly pocházet z ryb, libových mas, ořechů a panenského olivového oleje
- Používání libových a netučných mas – základ masité stravy tvoří drůbež, jehněčí a skopové, ryby, vhodná jsou však i jiná netučná masa, například zvěřina. Naopak nevhodné je vepřové a hovězí, které by se mělo na talíři objevovat výjimečně.
- Používání čerstvých a kvalitních potravin – na místo polotovarů, instantních výrobků, konzervovaných výrobků apod.
- Používání čerstvého koření a bylin
- Ořechy, luštěniny, semínka – patří k významným složkám diety, ořechy poskytují velmi kvalitní tuky, ale jsou skutečně velmi tučné, takže s nimi opatrně (navíc musí jít o čerstvé ořechy, nikoli solené, pražené nebo jinak zpracované)
- Sklenka červeného denně – cca 1 dl kvalitního červeného vína denně je obecně považováno za zdravé, přesto do tohoto doporučení nebudeme nikoho tlačit
- Ovoce místo sladkostí
Středomořská dieta na první pohled stojí na velkém množství vitamínů, pestré stravě, vláknině a kvalitních tucích. Pokud tato doporučení zkombinujete s tradičními doporučeními zdravé výživy, které zahrnují zejména častější a menší porce (cca 5 – 6 jídel denně) s kratšími rozestupy (3 – 4 hodiny mezi jídly), máte na světě velmi příjemnou a účinnou dietu, kterou lze držet dlouhodobě – a na rozdíl od jiných si ji doslova užívat.
Jaké mohou být výsledky?
Neočekávejte, že příjemnou a zdravou středomořskou dietou zhubnete 10 kg za měsíc. Úbytky hmotnosti se budou pravděpodobně pohybovat okolo doporučené zdravé hranice (tedy cca 1 – 2 kg za měsíc). Samozřejmě, že středomořská dieta sama o sobě není spásná a je zejména nutné ji uchopit s rozumem. Pokud se budete nezřízeně ládovat plnými hrstmi ořechů, oliv apod. můžete i s touto dietou klidně přibrat. Věnujte proto pozornost nejen tomu, co jíte, ale i tomu, kolik toho jíte (jen tak na okraj, pro velký obsah tuků je doporučeno sníst cca okolo 7 oliv za den, myslete také na to, že ořechy jsou ještě tučnější).