Pro milovníky hutných zeleninových polévek tu je recept na bezmasý boršč. Tak jako existuje milion verzí českých bramboraček, ani boršč není výjimkou. Boršč je oblíbený pokrm především v ukrajinské a ruské národní kuchyni.
Právě v tomto období se nám nabízí všechny potřebné ingredience ze sezónních surovin. Polévka má vysoký obsah vitaminů a minerálních látek.
Je velmi sytá a může posloužit i jako hlavní chod. Boršč je vynikající v tom, že ho vůbec není nutné dochucovat žádnými „zázračnými kostičkami“ s glutamátem. Červená řepa a koření mu dají jedinečnou chuť.
Ingredience:
- 1 cibule
- 150 g bílého hlávkového zelí
- 150 g kořenové zeleniny
- 2 loupaná rajčata
- 2 červené řepy
- 3 větší brambory
- Rajský protlak (4 lžíce)
- 2-3 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- Ocet dle chuti
- Sůl
- Pepř
- Trocha rostlinného oleje
- 2 litry vody
- Zakysaná smetana (nemusí být)
Postup:
- Nejprve si nachystáme všechny ingredience. Cibuli nakrájíme nadrobno, červenou řepu, kořenovou zeleninu, spařená oloupaná rajčata a brambory nakrájíme na kostičky. Zelí nakrouháme nožem na jemno.
- Na trošce oleje zesklovatíme cibuli, přidáme kořenovou zeleninu a červenou řepu. Chvilku opékáme, pak zamícháme rajský protlak a přidáme necelé 2 litry vody. V tento moment již do polévky přisypeme brambory, krouhané zelí, rajčata, bobkové listy a pepř.
- Vaříme přibližně 20 minut (i déle) do změknutí zeleniny. Dochutíme česnekem, solí a podle chuti octem. Podáváme se lžící zakysané smetany navrch.
TIPY
Ačkoliv chvíli trvá než čerstvá řepa změkne, polévka je velmi chutná a stojí za to. V případě, že nemáte tolik času nebo si boršč chcete připravovat i v zimním období, použijte řepu sterilovanou.
Klasický boršč obsahuje několik druhů masa, někdy také uzeninu, je plný zeleniny a samozřejmě mu dominuje červená řepa. Pokud preferujete masovou variantu, určitě není na škodu maso přidat. Zvolte libové maso, vynechte uzeniny a stále se budete pohybovat v rámci zdravé výživy.
Chcete-li zachovat tradiční podávání boršče se zakysanou smetanou, volte tu s nejnižším podílem tuku. Chuť přesto krásně zjemní a je méně energetická.
Bezmasý boršč je výborná polévka, která nabudí imunitní systém a zažene únavu.
Je doslova „vitaminovou bombou“ a skvělým zpestřením jídelníčku.
Takové druhy polévek bychom měli zařazovat častěji. Během přechodu z léta na podzim jsme náchylnější k nachlazení a konzumace většího množství zeleniny a ovoce je jenom k dobru.