Velikonoční svátky jsou pomalu tady a s nimi i typické jarní pokrmy, jakými jsou beránek, mazanec, pučálka, jidáše, špenátové pokrmy, jarní polévky, vajíčková pomazánka, jehněčí a mnoho dalších.
Dnes bude řeč o velikonoční nádivce. Druhů je nespočet… zvolili jsme bezmasou variantu, kde je maso nahrazeno uzeným tofu. Nádivka navíc obsahuje i tradiční vejce. Nedostatku bílkovin se tak rozhodně bát nemusíte.
Velikonoční nádivka
Ingredience:
- cca 200 g celozrnného kváskového pečiva
- 100 ml rostlinného mléka
- 4 bio vejce
- 200 g uzeného tofu
- 2 hrnky baby špenátu
- Hrst hladkolisté petržele
- Sůl
- Pepř
- Muškátový oříšek
- 1 lžíce lahůdkového droždí
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
- Pečivo si nakrájíme na drobné kostičky a zalijeme ho mlékem, aby změklo.
- Přidáme žloutky, nastrouhané tofu, omytý špenát, petržel.
- Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a lahůdkovým droždím.
- Nakonec vmícháme vyšlehaný sníh z bílků, opatrně zapracujeme, případně ještě dochutíme a vložíme do zapékací nádoby a pečeme zhruba 45 minut.
Velikonoční nádivka můžete podávat jak právě vytaženou z trouby, tak i za studena po jejím odležení. Dobrou chuť Vám přejeme!
A jaké velikonoční recepty doma vaříte vy? Napište nám třeba na Facebooku!