O blahodárných účincích a lahodné chuti melounu už bylo řečeno mnoho. A co teprve kombinace se slanou italskou šunkou prosciutto? Ta ho pozvedne na úroveň královské hostiny.
Kombinaci žlutého melounu a sušené šunky objevili Italové už před mnoha lety. Dnes platí za jeden z nejvyhlášenějších předkrmů – tajemství tkví v současném skousnutí obou lahůdek. Jen tak se vám chutě na jazyku plně rozvinou a připraví vás na další gurmánské zážitky.
Tento vynikající recept můžete servírovat jako osvěžující předkrm nebo lehký hlavní chod. Oceníte i snadnou přípravu: během 15 minut můžete podávat!
Ingredience:
- 1 celý žlutý meloun, ideálně druh Galia (má výraznou oranžovou dužinu)
- 150 g sušené šunky prosciutto – například San Daniele
- 1 celý salát Lollo rosso (střapatý s fialovým nádechem) nebo Lollo biondo (střapatý zelený salát)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce vinného octa
- Sůl
- Drcený pepř, nejlépe barevný
- Hoblinky parmazánu na dozdobení
Postup:
- Meloun rozkrojíme napůl a lžičkou vydlabeme semínka.
- Každou půlku pak nakrájíme na cca centimetrové plátky a zbavíme kůry. Nožem rozdělíme na větší kousky.
- Kousky melounu obalíme plátkem prosciutta a dáme vychladit do lednice. Pokud nějaké prosciutto zbude, pokrájíme jej a zatím necháme stranou.
- Omyjeme salát a připravíme zálivku smícháním olivového oleje, vinného octa, soli a trochy pepře.
- Natrháme lístky salátu, přidáme vychlazeného melounu s prosciuttem, zbylé volné plátky prosciutta a vše opatrně promícháme.
- Zakápneme zálivkou a můžeme podávat. Tento salát nejlépe chutná ozdobený čerstvými hoblinkami parmazánu a s rozpečenou bagetkou.
Tipy
- Čím zralejší meloun použijete, tím lépe.
- Stojíte-li o ještě netradičnější chuť, pokrájejte do salátu 2 fíky.
- Potřebujete-li doplnit bílkoviny, přidejte 2 vejce natvrdo.
- Nestíháte, nebo vám chybí salát? Nakrájejte jen meloun na kousky a přikusujte plátky prosciutta.
- Hledáte sladko-slanou variaci na tento recept, ale s růžovým melounem? Zkuste jej místo šunky doplnit o feta sýr a černé olivy. Zbylý postup zůstane stejný.