Rajčatový krém je snad nejjednodušší recept, který si můžete na oběd nebo na večeři udělat. Připravte si krém jako předkrm k hlavnímu jídlu na oběd nebo na večeři jako hlavní chod.
V tom případě nezapomeňte o doplnění bílkovin, například mozzarellou. V případě hlavního chodu vystačí krém na 2 – 3 porce.
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 kg zralých rajčat
- 1 lžíce miso pasty
- Sůl
- Pepř
- Čerstvé bylinky či salátové listy na ozdobu
Poznámka: Miso je fermentovaná pasta ze sójových bobů, rýže či ječmene. Používá se ke zvýraznění chuti omáček, polévek, pomazánek a dalších pokrmů. Bývá velmi ceněna při zvýšené hladině cholesterolu, podporuje látkovou výměnu, trávení. Pořídíte ji ve zdravých výživách kolem 100 Kč. Je sice dražší, ale díky výrazné koncentrované chuti jí stačí opravdu málo, proto vám dlouho vydrží.
Postup:
- Na lžičce olivového oleje restujeme nakrájenou cibuli dozlatova.
- Následně přidáme na tenké plátky nakrájený česnek, necháme jej rozvonět, krátce promícháme, přidáme přepůlená rajčata, krátce restujeme a zalijeme vodou.
- Polévku přivedeme k varu, stáhneme teplotu a necháme mírně probublávat až do změknutí zeleniny.
- Na závěr polévku dochutíme solí, pepřem, provaříme a odstavíme z plotny.
- Vmícháme miso pastu a důkladně promícháme. Polévku rozmixujeme v hladký krém, rozdělíme do misek a podáváme ozdobené lístky polníčku.
Naše doporučení:
- Se solí buďte opatrní, miso pasta je chuťově velmi výrazná.
- Polévka výborně chutná i vychlazená.
A kdo říkal, že zdravá strava není chutná? 🙂 Mňam!