Staročeský kuba z hub patří k Vánocům stejně jako ryba nebo čočka. Na rozdíl od jiných tradičních jídel vám dietní režim rozhodně nenabourá.
Naopak. Zkuste jej a příští Vánoce už si bez něj nedokážete představit!
Staročeský houbový kuba
Ingredience:
- 1 hrnek krup
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 hrnek sušených hub
- Hrst majoránky
- Hrst čerstvé petrželky
- Sůl
- Pepř
- Kmín
Postup:
- Kroupy omyjeme a přes noc namočíme, aby se rychleji uvařily.
- To stejné uděláme i se sušenými houbami.
- Následující den troubu předehřejeme na 170 stupňů.
- Kroupy propláchneme a uvaříme ve slané vodě doměkka zhruba 20 minut.
- Scedíme a necháme okapat.
- Na olivovém oleji restujeme dozlatova na drobné kostičky nakrájenou cibuli, kterou osolíme.
- Přidáme kmín, houby a krátce podusíme.
- Dochutíme česnekem, majoránkou, petrželkou, solí, pepřem.
- Ke směsi přimícháme uvařené kroupy, důkladně promícháme a přendáme do zapékací nádoby.
- Zapékáme zhruba 20 minut.
Počet porcí: 4
Zdobíme čerstvou petrželkou a ihned podáváme. Kuba výborně chutná i 2. den – po uležení v lednici.
reklama