Medvědí česnek zažívá takovou malou renesanci. I my se pravidelně vydáváme na výpravu na okraj lesa s prázdnou taškou v naději, že ji naplníme a připravíme hromadu receptů právě z tohoto pokladu.
Úplným základem je pesto. Připravte jej klidně ve větším množství do zásoby, naplňte jím formičky na led a dejte jej zamrazit. Pak už ho jen postupně používejte dle potřeby a chuti.
Pesto z medvědího česneku
(1 sklenička)
Ingredience:
- 30 listů medvědího česneku bez stopek
- 25 g slunečnicových semínek
- 60 ml olivového oleje
- 25 g parmazánu
- Sůl
Postup:
- Medvědí česnek omyjeme a zbavíme stopek.
- Natrháme jej na menší kousky a rozmixujeme se slunečnicovými semínky, parmazánem a solí.
- Poté opatrně přiléváme olivový olej a ještě chvíli mixujeme, až dosáhneme požadované konzistence.
Naše tipy:
Čerstvé pesto z medvědího česneku vám vydrží v lednici zhruba po dobu jednoho týdne. Můžete jej dále použít do sendvičů například s kozím sýrem, promíchat s těstovinami, dochutit jím polévku nebo ho použít jako součást zálivky do salátu.
Pro veganskou variantu vynecháme parmazán či jej nahradíme lahůdkovým droždím.
Dobrou chuť!