Kynuté ovocné koláče u spousty z nás vyvolávají vzpomínky na dětství. Jsou jako dělané pro prázdninové dny na chalupě, kde je spousta ovoce a koláče mizí rychlostí blesku…
Výborně chutnají i s tvarohovou, makovou či povidlovou náplní. Klasický tvaroh mohou vegani nahradit např. rozmixovaným tofu s kešu ořechy.
Obsah článku:
Kynuté angreštové koláče
Ingredience na těsto:
- 125 ml rostlinného mléka
- 1 lžička kokosového cukru
- ½ kostky droždí
- 2 lžíce ořechového oleje
- 250-300 g celozrnné špaldové mouky
- Špetka soli
Ingredience na náplň:
- Čerstvý angrešt
Ingredience na drobenku:
- 50 g celozrnné špaldové mouky
- 2 lžíce kokosového cukru
- 2 lžíce ořechového oleje
Postup:
- Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
- Začneme přípravou kvásku. Nadrobíme jej do misky, zasypeme cukrem, zalijeme částí teplého mléka a pomocí vidličky zapracujeme a necháme vzejít na teplém místě.
- V míse smícháme špaldovou mouku se špetkou soli, olejem, zbytkem mléka a kváskem.
- Vypracujeme těsto, které promneme ještě pomocí rukou.
- Těsto necháme alespoň hodinu kynout.
- Mezitím omyjeme angrešt a zbavíme jej stopek.
- Na drobenku pomocí rukou zpracujeme špaldovou mouku s kokosovým cukrem a ořechovým olejem.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 10 kousků, vytvarujeme koláčky, naplníme angreštem, posypeme drobenkou.
- Okraje potřeme rostlinným mlékem a dáme péct zhruba na 20 minut.
- Konzumujeme co nejdříve.
Počet porcí: 10
Náš tip: Nesnědené koláče přikryjte čistou utěrkou. Prodloužíte tím jejich čerstvost.
Podívejte se i na naše další zdravé recepty z angreštu.