Máte rádi polévky, ale kupované nudle nejsou nic pro vás? Připravte si vlastní ze špaldové mouky, která je mnohem výživnější než klasická bílá. Na chuti nepoznáte rozdíl.
K výrobě domácích nudlí jako od babičky můžete použít i semolinu nebo jiné zdravé druhy mouky.
Domácí špaldové nudle do polévky
Ingredience:
- 160 g celozrnné špaldové mouky
- 1 vejce
- ½ lžičky soli
- 3 lžíce vody
Postup
- Mouku nasypte do mističky a uprostřed udělejte důlek.
- Do důlku přidejte jedno vejce, sůl a vodu.
- Pomocí nože nebo vidličky začněte směs pomalu míchat.
- Těsto přendejte na pomoučněný vál a začněte rukama zpracovávat kompaktní těsto.
- Hotové těsto vyválejte na co nejtenčí placku. Tu pak přendejte na čistou utěrku a nechte krátce oschnout. Stačí 5 minut z každé strany.
- Těsto nakrájejte na cca 3 centimetry silné pruhy, naskládejte je na sebe a začněte krájet slabé nudličky.
- Nudle můžete okamžitě použít k přípravě polévky. Jestliže si je ale chcete ponechat do zásoby, rozprostřete je na suchou utěrku, aby mohly pořádně proschnout a neslepily se. Suché nudle skladujte v uzavíratelné nádobě.
Počet porcí: 8
Přejeme dobrou chuť!
TIP: Chcete mít hotovo ještě rychleji? Zkuste zeleninový vývar s celestinskými špenátovými nudlemi. Zaberou jen chvilku a u strávníků sklidí stejné úspěchy.