Všemožné směsi snad nejvíc oceníte ve formě krabiček jako oběd do práce či na cesty. To je vzhledem k začátku nového školního roku velmi aktuální téma.
Je fajn připravit si „číny“ více, a pak ji jen během týdne doplňovat přílohou – rýží, těstovinami. A pokud vám zbude ještě troška navíc, bude chutnat i k zeleninovému salátu.
Fantazií se meze nekladou, ale tuto kombinaci rozhodně doporučujeme!
Tofu čína se zeleninou a rýží
Ingredience:
- 200 g tofu natural
- 2 lžíce sójové omáčky
- Šťáva z ½ limety
- 1 lžíce tapiokového škrobu
- 1 lžíce kokosového cukru
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 cm čerstvého zázvoru
- 1 červená paprika
- 1 svazek jarní cibulky
- Sůl
- Pepř
- Čerstvá bazalka
- 100 g rýže natural
- Sezamová semínka
Postup:
- Tofu nakrájíme na menší kostky.
- Česnek a zázvor pokrájíme na plátky, zeleninu na větší kousky.
- V míse prošleháme sójovou omáčku s limetou, škrobem a kokosovým cukrem.
- Touto směsí přelijeme tofu a necháme alespoň 15 minut marinovat, klidně i přes noc.
- Poté rozehřejeme olej v široké pánvi, přidáme nakrájený česnek a zázvor.
- Minutu promícháme a vsypeme nakrájenou zeleninu.
- Za občasného míchání restujeme zhruba 5 minut, přidáme tofu a restujeme dalších 5 minut.
- Dochutíme solí, pepřem, bazalkou a odstavíme z plotny.
- Podáváme posypané sezamovými semínky.
Ideální přílohou k této lehké číně je vařená rýže, např. celozrnná nebo basmati.
Přejeme dobrou chuť!