A zase je tu další novinka na trhu. Zdraví je to nejcennější co máme a my máme v moci si ho hýčkat.
To vědí samozřejmě i zastánci zdravého životního stylu a proto je zde pořád snaha přicházet s něčím novým.
Neustále se naráží na důležitost antioxidantů, které nám pomáhají v boji proti nejrůznějším nádorovým onemocněním vychytáváním volných kyslíkových radikálů, které jsou potenciálně velmi nebezpečné.
Zvýšenou konzumací zeleniny a ovoce, které tyto látky obsahují, jsme na dobré cestě.
A není to pouze otázka prevence proti chorobám, nýbrž i pro ty, kteří se snaží hubnout, mají touhu zkoušet nové potraviny, pro vegetariány, vegany i celiaky s bezlepkovou dietou.
Vyznavači „paleo diety“ nebo jedinci, kteří si hlídají příjem sacharidů, nebo glykemický index, si také přijdou na své. Jejich výhodou je celé jejich složení!
Mají velké množství vlákniny a nízkou energetickou hodnotu. Jsou perfektními zástupci známých příloh. Kalorické pečivo, klasické těstoviny a rýže si čas od času mohou dát pohov.
Výroba zeleninových nudlí
Výroba nudlí sice stojí nějaký ten čas, ale v porovnání s výrobou klasických těstovin si nezadá! Na kořenovou zeleninu použijeme škrabku nebo jiný ostrý nástroj pro přípravu dlouhých tenkých nudlí.
Prodávají se i speciální kráječe na nudle, které umí udělat spirálovité tvary nudlí a další tvary více typické pro těstoviny. Připravené nudle následně vložíme do mírně osolené vroucí vody a ponecháme je tam asi 1 – 2 minuty.
Doba vždy záleží na velikosti nudlí. Po 2 minutách by se již některé nudle měly lámat, a to je znamení, že jsou zcela hotové. Stačí je osušit a jemně opláchnout. Důležité je nudle nepřevařit, nechceme přece zeleninovou kaši.
Kořenová zelenina v kuchyni
Kořenová zelenina potřebuje obecně delší tepelnou úpravu, než vyžaduje úprava nadzemních částí rostlin. U nás je součástí pokrmů po celý rok, nejvíce však v období zimy. Není problém ji přes zimu uskladnit, a tak je neustále při ruce. Navíc má v české kuchyni široké uplatnění a je cenově dostupná.
Pod kořenovou zeleninou si můžeme představit nejen mrkev, celer a petržel. Počítáme sem i pastinák, bílou ředkev, červenou řepu, daikon či černý kořen (jiným názvem hadí mord španělský nebo chřest chudých). Kořenová zelenina obsahuje množství hodnotných vitaminů, minerálních látek a antioxidantů.
Zeleninové „nudle“ se dají jíst buď za syrova, zasvěcení jim říkají raw nudle, nebo povařené. Úplně nejlepší je kombinovat více druhů zeleniny, zastoupí se větší škála zdraví prospěšných látek a jídlo bude pestřejší. Oblíbená je pro ukázku kombinace řepy, cukety a mrkve. Nudle konzumované za syrova jsou samozřejmě nutričně hodnotnější, tepelná úprava část vitaminu vždy redukuje.
Zelenina, která se často využívá ke zpracování na nudle a nemusí být nutně kořenová, je například cuketa, mrkev, pastinák, žlutá dýně a bílé sladké brambory. Cuketa je dobrý výběr, protože je měkká, snadno se krájí a nepatří ke škrobnatým druhům.
Jsou velmi oblíbené pro syrové podávání, stačí je posolit, pokapat olivovým olejem a během krátkého odstání změknout a jsou připravené k jídlu.
Syrové zeleninové nudle, zvláště tak vodnaté jako cuketa, jsou vhodné podávat pouze čerstvé. Dlouhým odstáním v lednici pouští poměrně dost vody, tzv. se vybrečí, a mohly by nepříznivě zředit omáčku. Cuketové nudle není ani dobré vařit, textura by se akorát nevzhledně rozmočila, postačí je ohřát společně s jídlem.
Nudle z kořenové zeleniny jsou ideální pro každého, kdo hledá cestu jak zařadit zeleninu do jeho jídelníčku či oblíbeného pokrmu. Za 2 minuty je přístroj na dělání těchto nudlí schopen vytvořit dostatek množství pro celou rodinu. Na čas se zde vymlouvat nelze.
Tyto nudle se vkrádají do pokrmů z celého světa, nemusí být nutně alternativa pouze těstovin. Jsou chutné, zdravé, a když si je uděláte do práce, nemusíte je ani ohřívat. Díky vysokému obsahu vlákniny nás zasytí a hubnutí může začít.